pijl Share on LinkedIn Share on Twitter
Hospital Nobo Otrobanda Curaçao Meer dan een ziekenhuis, passend bij het eiland Curaçao en haar bewoners

EGM architecten heeft samen met OeverZaaijerLyongo de nieuwbouw van Hospital Nobo Otrobanda in Curaçao ontworpen. Deze samenwerking levert een ziekenhuis op dat past bij het eiland Curaçao. Een ziekenhuis in Willemstad dat in alle aspecten teruggrijpt naar de historie, de cultuur, het klimaat, de omgeving én de bevolking van Curaçao. Een ziekenhuis “di nos” (van ons), ofwel een ziekenhuis van iedereen, met een herkenbare omgeving in de karakteristieke en historische wijk Otrobanda, die geruststelt en bijdraagt aan genezing.

Voor het functionele ontwerp van het ziekenhuis heeft EGM gekozen voor een dubbele kamstructuur. De centraal gelegen patio is het verbindende element tussen enerzijds de ‘hotfloor’ en de poli's en anderzijds de verpleegafdelingen en de kantoren. Hospital Nobo Otrobanda is opgezet als een groot dorp rondom een plein - de centrale patio - met daaromheen de verschillende bouwdelen. Het programma van eisen, het klimaat, de relatief beperkte ruimte gelegen naast het bestaande ziekenhuis en de omgeving zijn aanleiding voor dit compacte ontwerp dat de contouren van de locatie volgt.

De verschillende bouwdelen worden verbonden door loopbruggen met een groene uitstraling. Ze zijn onderdeel van de Curaçaose vertaling van het principe ‘healing gardens’ en vormen naast natuurlijke verbindingsroutes ook informele ontmoetingsplekken. De centrale patio is één grote, informele ontmoetingsruimte. Het ziekenhuis is ontworpen rond deze centrale, beschutte patio. Ter oriëntatie en als referentie naar de plattegronden van de stadshuizen. In feite is er sprake van drie gestapelde stadshuisplattegronden, roterend rond de patio, waar de wind vrij door het gebouw waait en de warmte meeneemt. In de patio en op de dakterrassen wordt het landschap naar binnen gehaald, om, zoals in de traditionele patio, het binnen- en buitengevoel met elkaar te verbinden.

De keuze voor de ligging van specifieke ruimtes in het gebouw is gebaseerd op de oriëntatie op de omgeving. De logiesgebouwen bevinden zich aan de zuidkant, vanwege wind en klimaat, maar ook vanwege het uitzicht op de zee aan de zuidkust van het eiland. De hotfloor bevindt zich aan de, qua uitzicht, ‘minder interessante’ noordzijde. De drie verschillende bouwdelen – logiesgebouwen, hotfloor en centrale patio - hebben elk eigen, kenmerkende gevels. Gebaseerd op de functie van het gebouw en afgeleid van verschillende traditionele principes.

De massaopbouw van het nieuwe ziekenhuis is relatief zeer bescheiden, daarnaast is de opbouw gesegmenteerd en heeft het een menselijke schaal. Ook de landschappelijke eigenschappen van de locatie zijn geïntegreerd in het ontwerp. Het oplopende terrein en oude restanten van de rotsachtige kustlijn, maken het mogelijk om de parkeergarage voor een groot deel aan het zicht te onttrekken. Tevens is het ziekenhuis hierdoor op meerdere niveaus direct toegankelijk.

Kenmerken die uitstekend passen bij de kaders en randvoorwaarden van de stedenbouwkundige en landschappelijke visie op het gebied.

Hospital Nobo Otrobanda is meer dan een ziekenhuis. Het is een ziekenhuis dat in alle aspecten reageert op de historie, de cultuur, het klimaat, de natuurlijke omstandigheden en de bevolking van Curaçao. Een ziekenhuis dat alleen daar kan staan, designed by deduction, want er is ook maar één Curaçao.

Dit project bevat geen afbeeldingen
fancybox fancybox fancybox fancybox fancybox fancybox fancybox fancybox fancybox
Direct naar