Hospital Nobo Otrobanda, Curaçao

Ziekenhuis Curaçao

Een ziekenhuis van iedereen, passend bij Curaçao en haar bewoners

Een modern ziekenhuis dat bijdraagt aan het welzijn van de bewoners van het eiland Curaçao. Historie, klimaat en de cultuur waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Het resultaat is een herkenbare omgeving, die gerust stelt en bijdraagt aan genezing.

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

X

Hospital Nobo Otrobanda, Curaçao

State-of-the-art ziekenhuis passend bij de cultuur van Curaçao

Hospital Nobo Otrobanda (HNO), dat is de naam van het nieuwe algemene ziekenhuis in Curaçao. Met dit moderne ziekenhuis met state-of-the-art apparatuur, wil de overheid de gezondheidszorg op het eiland naar een hoger plan tillen. Het ontwerp grijpt in alle aspecten terug naar de historie, de cultuur, het klimaat, de omgeving én de bevolking van Curaçao. Een ziekenhuis dat alleen daar kan staan, want er is ook maar één Curaçao.

Duurzaam en gericht op de toekomst

Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) heeft namens de overheid Ballast Nedam aangewezen voor de bouw van het ziekenhuis. EGM architecten en lokale partner OeverzaaijerLyongo architecten hebben samen de nieuwbouw ontworpen. Duurzame en innovatieve oplossingen die zorgen voor een betere leefomgeving en het welzijn verhogen nu en later, dat was onder andere de ambitie bij de bouw van het ziekenhuis. Het resultaat is een duurzaam ziekenhuis met een Healing Environment dat in de toekomst aanpasbaar en uitbreidbaar is.

Een klein dorp rondom een plein

Het ziekenhuis komt te staan in de historische wijk Otrobanda in Willemstad. Vlak naast het bestaande St. Elisabeth Hospitaal, dat deels wordt gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Het ziekenhuis heeft een dubbele kamstructuur, met aan de ene zijde de verpleegafdelingen en kantoren met uitzicht op water en groen. En aan de andere zijde de drie vleugels met hotfloor en poli's. De bouwdelen liggen rondom een centrale patio, als een klein dorp rondom een centraal plein. Het programma van eisen, het klimaat, de relatief beperkte ruimte naast het bestaande ziekenhuis en de omgeving vormen de aanleiding voor het compacte ontwerp.

Patio als informele ontmoetingsplek

De patio verbindt de bouwdelen met elkaar. Organisch gevormde loopbruggen doorkruisen op de verdiepingen de ruimte. Met veel daglicht, uitzicht, groen en schaduw is de patio een grote informele ontmoetingsruimte met een Healing Environment. Van hieruit waait de wind door het gebouw en zorgt voor verkoeling. Een prettige omgeving waar patiënten, bezoekers en medewerkers even kunnen ontsnappen aan de ziekenhuissfeer.

Ziekenhuis van iedereen

Het ziekenhuis is geen massief gebouw, maar heeft door vorm, kleurgebruik en transparantie een menselijke maat en een vriendelijke uitstraling. Een herkenbare en professionele omgeving waar de bewoners van Curaçao zich thuis voelen. Een ziekenhuis di nos (van ons), ofwel een ziekenhuis van iedereen.

Bron deel beeld: architectencombinatie Oeverzaaijer Lyongo

adviseur

Martin van den Berg

Partner

architect

Arnold Sikkel

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!