BREEAM Excellent voor Radboudumc

Nieuwbouw Hoofdgebouw wordt meest duurzame ziekenhuis van Nederland

Radboudumc heeft het BREEAM-NL ‘Excellent’ certificaat voor het ontwerp van het nieuwe Hoofdgebouw (voorheen Gebouw S) ontvangen. Het medisch centrum streeft ernaar om samen met de Radboud Universiteit een positief effect voor patiënten en een minimale impact op het milieu te creëren.

BREEAM Excellent

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een onafhankelijke beoordelingsmethode om de mate van duurzaamheid van gebouwen en gebieden te beoordelen. Het ontwerp van het Hoofdgebouw heeft de hoogste score behaald van alle ziekenhuizen in Nederland en daarmee het BREEAM-NL ‘Excellent’ certificaat ontvangen. Met het Hoofdgebouw combineert het ziekenhuis een helende zorgomgeving met duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Hiermee komt het tegemoet aan de missie van het ziekenhuis ‘to have a significant impact on healthcare’.

Duurzaamheid centraal in het Hoofdgebouw

Wat het Hoofdgebouw anders maakt dan de meeste andere ziekenhuisgebouwen zijn de vele duurzaamheidsaspecten. Zo is er heel bewust gekozen om te bouwen met duurzame en onderhoudsarme materialen. Daarnaast is op het dak van het gebouw 700 m² aan zonnepanelen geïnstalleerd en maakt het Hoofdgebouw gebruik van WKO (warmte- en koudeopslag) in de bodem. Door ’s winters koude en zomers warmte op te slaan wordt op een duurzame manier voorzien in de energiebehoefte van het gebouw. Er zijn diverse waterbesparende maatregelen genomen waardoor het watergebruik gereduceerd wordt naar 375 liter per bed per dag. Dit ligt normaal rond de 600 liter. De som van de verschillende maatregelen maakt hét verschil!

 

Meer weten over de duurzame details van het Hoofdgebouw?  
Innovatieve en milieuvriendelijke uitgangspunten Gebouw S
Bouwspecial van Gebouw S met een interview met Daniël van den Berg (partner - architect EGM)

 

2018.04.13