Derde Prijs

Crematorium Rusthof derde prijs vakjury Boom!ng Amersfoort

In kunsthal KAdE in Amersfoort is tot zondag 25 april de tentoonstelling Boom!ng Amersfoort te bezichtigen. Een overzicht van tien jaar hoogtepunten in architectuur en stedenbouw van groeistad Amersfoort. De expositie vormt de afsluiting van vijf tentoonstellingen waarin vijftig projecten worden getoond die van af 2001 tot nu zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Architectuurprijs Amersfoort. Het Crematorium Rusthof (winnaar Architectuurprijs Amersfoort 2003) is door een vakjury op vrijdag 16 april uitgeroepen tot winnaar van de derde prijs van Boom!ng Amersfoort.

We leven in een multiculturele samenleving waarin gebruiken rond de dood verschillen per cultuur en religie. Bij Crematorium Rusthof is rekening gehouden met de verschillende overtuigingen van de nabestaanden. Zo is de crematieruimte door een patio gescheiden van de grote aula en de ontvangstruimten, zodat niet iedereen geconfronteerd hoeft te worden met het cremeren. Hierdoor kunnen verschillende religies en culturele groepen in deze ruimtes op hun eigen manier afscheid nemen van de overledene. Het crematorium als waardige plek om de dood te gedenken en het leven te vieren.

Een vakjury van Nederlandse stadsarchitecten heeft de vijftig projecten beoordeeld op materiaalgebruik en detaillering, context, vorm versus fictie, mooi versus lelijk, originaliteit en duurzaamheid.

De beoordeling

Volgens de jury heeft de vormgeving van Crematorium Rusthof een tijdloos karakter en is het lichte, witte gebouw met zijn dunne kolommen in alles de wederhelft van de donkere baksteenbouw (1929) van architect ir. C.B. van der Tak. Hierdoor ontstaat een mooi contrast tussen de twee gebouwen, waarbij beide toch hun eigen karakter behouden. De ogenschijnlijk iets te slanke kolommen van de colonnade wekken de suggestie van de vergankelijkheid van het leven. Het sobere materiaalgebruik en de kleurstelling ondersteunen de betekenis van de plek. De positionering aan het plein tegenover de Russische erebegraafplaats versterkt het totaal van de compositie. Het project ademt een bijzondere, eigen sfeer uit en biedt de mogelijkheid om afscheidsrituelen ook buiten te laten plaatsvinden.