Minister Dekker opent unieke zorgkliniek Rooyse Wissel

Echte innovatie waar Nederland in voorop loopt

Met een online inkijkje in de nieuwbouw opende minister Sander Dekker (ministerie voor Rechtsbescherming) en directeuren Hyacinthe van Bussel en Michiel Verhees de nieuwbouw van Rooyse Wissel. De minister sprak daarbij van een unieke kliniek die als internationaal voorbeeld geldt.

 

Jij. Wij. De maatschappij.

De Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK), een afdeling Extra Beveiligde Kamers (EBK) en de eerste nieuw ontworpen Forensische High & Intensive Care (FHIC) met beveiligingsniveau 4 zijn uniek in Nederland. Een nieuwe manier van werken heeft hier plek gekregen binnen de strenge eisen die aan het gebruik worden gesteld. Hierdoor is meer contact met patiënten mogelijk dat zorgt voor minder incidenten en een kortere behandelduur. Voordelen die het verschil maken in het leven van kwetsbare en/of agressieve patiënten die in crisis verkeren. Rooyse Wissel combineert de opening met een nieuw logo, motto en identiteit. Daarin staat, net als bij het ontwerp, de patiënt ‘Jij’ centraal.

 

 

Healing Environment

Minister Sander Dekker benadrukte de bijzondere zorg die de Rooyse Wissel verleent en hoe de nieuwbouw deze visie ondersteunt. “Het systeem van forensische zorg in Nederland is uniek. Van over de hele wereld komen ze hier naartoe om te kijken hoe we het in Nederland veiliger maken zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen. Binnen deze visie is de Rooyse Wissel extra bijzonder. Het is de eerste instelling met een Forensische High & Intensive Care. […] Bij zo’n unieke aanpak hoort ook een uniek gebouw. Als het stormt in je hoofd wil je dat de omgeving stabiel is. Hier bij de Rooyse Wissel is in het ontwerp rekening gehouden met de psychologie van de patiënt met ronde vormen, rustgevende kleuren en geuren. Echte innovatie waar Nederland in voorop loopt.

Uniek en Champions League niveau, dat geldt voor de kliniek, de medewerkers en de nieuwbouw

Minister Sander Dekker, Ministerie voor Rechtsbescherming

 

 

Het ontwerp gaat uit van de principes van Healing Environment. In de tbs-kliniek is dit concreet terug te zien in onder meer de aanwezigheid van natuur, organische vormen, vriendelijke materialen, lange zichtlijnen, lichte en natuurlijke kleuren en ruime daglichttoetreding. Samen met de inzet van nieuwe technologieën resulteert dit in een bijzonder vooruitstrevende kliniek.

 

 

2020.12.09