Pniëlschool start bouwvoorbereiding

Renovatie monumentale Rotterdamse basisschool creëert meer openheid, ruimte en daglicht

Van krappe, donkere en ouderwetse leslokalen naar een open, gezonde en moderne leeromgeving. Dat is waar het ontwerp op focust. De Pniëlschool in Rotterdam voldeed niet meer aan de eisen van modern onderwijs. De protestant-christelijke basisschool is gevestigd in een monumentaal pand uit 1920 en maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht van Vreewijk Rotterdam. De school is één van de sterkere basisscholen in de sociaaleconomisch achtergestelde wijk, en vervult hiermee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de gemeenschap.

Te kleine en donkere lokalen met lage plafonds en over de verdiepingen een inefficiënte indeling zonder ruimte voor zelfstandig leren en werken stonden centraal in de oude situatie. In het nieuwe ontwerp is een gezonde leeromgeving in een gezond gebouw het uitgangspunt. Met een goede luchtkwaliteit, veel daglichttoetreding, meer ruimte en meer openheid. Met beperkte middelen en een kleine uitbreiding is het gebouw niet zozeer groter gemaakt, maar vooral ruimer ingedeeld.

 

De toiletten en bergingen in de gangen langs de gevel verhuizen naar centrale en logische plekken in het gebouw. Hiermee komt er meer direct daglicht de gang in en ontstaat er ruimte voor zelfstandige werkplekken buiten de lokalen. De verlaagde plafonds op de zolderverdieping zijn verwijderd en de houten kapconstructies zijn tot in de nok zichtbaar gemaakt. Hiermee is de vrije hoogte tevens verhoogd van 2.60 meter tot circa 5 meter.

 

Authentieke details

Aan de achterzijde wordt de school uitgebouwd door middel van een uitbreiding van slechts 1.80 meter diep. Dit maakt de lokalen ruimer en lichter. Om het gehele pand ruimtelijker in te delen zijn er op een paar strategische plekken zoals bij de hoofdingang, de trappenhuizen en de zolderverdieping, met een paar doorbraken grotere ruimtes en doorzichten gecreëerd, maar met behoud van de authentieke details uit de jaren ‘20. Het monumentale pand bevat veel originele details in zowel exterieur en interieur. Om deze te behouden zijn de ingrepen rondom deze details geminimaliseerd.


 

De verbouwing van de Pniëlschool start in oktober 2020.