World Soil Museum

World Soil Museum in Wageningen opent haar deuren. Grondmonsters uit alle windstreken te zien in ontwerp van EGM architecten

Op maandag 7 april 2014 opent ISRIC de deuren van haar wereldbodemmuseum op de campus van de WUR in Wageningen. De opening gaat gepaard met een symposiummet als speciale gast filmmaker John D. Liu.

Over het wereldbodemmuseum

Het museum toont een selectie van de monolieten van ISRIC's wereld bodem referentiecollectie - de kern voor het educatieve programma van het museum. Bezoekers kunnen de rol die de bodemspeelt in het leven en de ecosystemen van de verschillende landen ervaren door middel van verschillende multi-media stations.

 

Over het ontwerp
Het entreegebied is transparant en heeft een open karakter, met daar bovenop het museum als een meer gesloten massa met een ruwe, aardse uitstraling. Die geslotenheid is ook verklaarbaar uit het feit dat grondmonsters niet aan daglicht blootgesteld mogen worden. Metaforisch kan het museum worden beschouwd als een dikke zode die uit de grond is genomen. De tentoonstellingsruimte in het museum kent twee niveaus, waarbij na binnenkomst op het hoogste niveau wordt afgedaald in een kuil. Hierdoor worden de bodemmonsters benaderd vanuit een natuurlijk perspectief.