Arjen Dekker over Scheepswerf Slob

'We hebben samen het uiterste eruit gehaald'

“Een mooi, functioneel pand”, is de nuchtere kwalificatie van algemeen directeur Arjen Dekker voor het nieuwe kantoor voor Scheepswerf Slob in Papendrecht.

Prachtig gelegen langs de Beneden Merwede, met twee zijden aan het water, wordt in dit pand van staal, glas en beton hard gewerkt aan plannen voor grote jachten. Er heerst een no-nonsense mentaliteit in het bedrijf, dat casco’s bouwt voor ’s werelds meest luxe superjachten. En die houding geldt ook zeker voor de directeur. Toch klinkt er trots door in zijn uitspraken. “We hebben het mooiste pand in de groep. Ik krijg alleen maar complimenten.”

 

Jarenlang stonden er bouwketen op deze plek: tijdelijk ogende, primitieve huisvesting voor de mensen die tekenen, rekenen en bouwen aan de meest luxueuze jachten op aarde. Op een gegeven moment vond de gemeente het welletjes: de tijdelijke units van Scheepswerf Slob moesten weg. Vincent Ketting - destijds net partner bij EGM - ontwierp eerst een plan dat door de scheepsbouwer zelf zou kunnen worden gemaakt, als een boeg van een schip, met vormen in referentie naar de grote jachten die in de hallen ernaast worden gebouwd. Dat bleek iets te ambitieus: niet alleen qua vorm en uitstraling, maar ook het “zelf bouwen” werd aan de kant geschoven. Een nieuw team ontwierp een kantoor met een zakelijke uitstraling en robuuste materialen die passen bij het industriële karakter van de plek. Door de grote hoeveelheid glas in de gevel is het uitzicht betoverend.

Basiskwaliteiten vasthouden

“De tijd waarin we moesten gaan aanbesteden en bouwen, zat niet mee voor het project”, stelt Arjen Dekker, in zijn kantoor op de tweede verdieping, met dat prachtige uitzicht over de Beneden Merwede. “Het plan is ontwikkeld in het staartje van de crisis, maar bij start bouw waren de condities opeens anders. Vooral door budgettaire kwesties hebben we het plan flink moeten aanpassen.” Dat kwam neer op een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en architect om de basiskwaliteiten van het plan te kunnen bewaren. Dekker: “Het budget stond vast, het ontwerp was goedgekeurd. Samen met EGM hebben we het uiterste eruit gepeuterd. Die credits moet ik echt aan het architectenbureau geven, dat ze met de beperking van het budget dit voor elkaar hebben gekregen. Het concept is overeind gebleven.”

Samen met EGM hebben we het uiterste eruit gepeuterd

Scheepsbouw is meer gedigitaliseerd

Dekker heeft zich tijdens de ontwikkeling en uitvoering van het kantoorgebouw verwonderd over de vele procedures met overheden, het bouwmanagement en de stand van digitalisering in de bouw. “De bouw loopt duidelijk achter als het gaat om digitalisering in ontwerp en management. Onze wereld van de scheepsbouw is zoveel verder.” Hij loopt naar een scherm waarin in één oogopslag alle componenten - constructief en installatietechnisch - van de schepen zijn getekend en benoemd. “Met dit digitale model wordt ook de logistiek van de bouw van het schip uitgedacht. Dat luistert natuurlijk heel erg nauw.”

 

Net als in de bouw, worden in de luxueuze scheepsbouw slechts unieke exemplaren van een ontwerp uitgevoerd. “Maar zo integraal als wij dat doen, heb ik dat bij de bouw van ons kantoor niet gezien”, concludeert de scheepsbouwer. Desalniettemin is hij lovend over de partijen die uiteindelijk de klussen hebben geklaard: de aannemer, de installateur. “Een man een man, een woord een woord. Dat geldt zeker voor de partijen waarmee we hebben gebouwd”, stelt Dekker tevreden vast.

Gebouw nodigt uit tot samenwerking

De optimalisatie van de werkprocessen van de tachtig gebruikers van het kantoor was zeker een aandachtspunt tijdens het ontwerp van het kantoorpand. “De plattegronden zijn efficiënt ingericht, met alle benodigde digitale hulpmiddelen en toegang tot de systemen via doorlopende kabelgoten. Er zitten veel slimme dingen in dit gebouw!” Op elke verdieping is er een plek waar je koffie kunt halen. Maar voor de printer moet door de meeste medewerkers een stukje worden gelopen. Dekker: “Dat is gezond, dat de mensen wat bewegen. Ook de inrichting van de kantoren, met op elke werkplek een sta-zit-tafel, is op die filosofie afgestemd.”

De optimalisatie van de werkprocessen van de tachtig gebruikers van het kantoor was zeker een aandachtspunt

De pontificale, stalen trap bij de entree is een product uit de eigen werkplaats: “Die hebben onze medewerkers zelf gelast van elementen uit de scheepsbouw, net als de entreebalie.” De ruwe elementen vormen een mooi contrast met de gladde glas- en betonvlakken van het gebouw. “De medewerkers zijn blij met dit nieuwe onderkomen, ook omdat ze elementen van hun werk erin herkennen. Dit gebouw nodigt uit tot samenwerken, dat hebben we al gemerkt in de maanden sinds de verhuizing”, vertelt een tevreden scheepswerfdirecteur. De tijden van tijdelijke units op een plek naast de hallen zijn voorbij. “Dit pand is veel meer in verhouding met het product dat we maken. Hoogwaardige ontwerpen, unieke projecten.” Een mooi én functioneel visitekaartje dus.

 

Caroline Kruit, journalist en uitgever, interviewde Arjen in maart 2019

Project: Scheepswerf Slob