Gerben Stolk over Midden-Inn

'Dit wooncentrum past helemaal bij onze ambities, het dorp en het dorpsgevoel'

Een levendige ontmoetingsplek midden in het dorp, voor bewoners én omwonenden. Dat was wat opdrachtgever Woningbouwvereniging Heerjansdam voor ogen had met Midden-Inn, een duurzaam wooncentrum met 36 betaalbare en ruime huurappartementen.

Midden-Inn vergroot de leefbaarheid

“Heerjansdam had echt behoefte aan een wooncentrum, omdat veel bewoners met een zorgvraag  het dorp noodgedwongen moesten verlaten. We wilden met het wooncentrum niet alleen zorg bieden, maar vooral ook de cohesie in het dorp bewaren en mensen achter de voordeur vandaan halen. Dat lukt heel aardig, want Midden-Inn vergroot echt de leefbaarheid in het dorp. Naast woonplezier en zorg op afroep, faciliteert het centrum ook allerlei activiteiten. En dat blijkt te werken: bewoners en dorpsbewoners komen er steeds vaker om te gymmen, te biljarten, film te kijken of een hapje te eten in de brasserie. Het gebouw doet dus vooral wat het moet doen: mensen aantrekken.”

 

Geen dik pakket van eisen, maar vrijheid en vertrouwen

“We pretenderen niet iets te weten van architectuur, maar we hebben natuurlijk wél ideeën over wat het dorp nodig heeft. We gaven EGM een aantal steekwoorden zoals ontmoeting, uitstraling, betaalbaarheid, veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. We hadden dus geen dik pakket aan eisen, maar lieten EGM de vrije hand. Dat was best een risico. Wij moesten hen het vertrouwen geven en zij moesten goed luisteren en ons verhaal vertalen in een ontwerp. En dat is meer dan goed gelukt, want op basis van die paar keywords heeft EGM een gebouw ontworpen dat helemaal past bij onze ambities, het dorp en het dorpsgevoel.”

EGM heeft heel goed geluisterd. Op basis van een paar key-words hebben ze een ontwerp gemaakt dat helemaal past bij onze ambities, het dorp en het dorpsgevoel

 

Wij hadden geen ervaring met zorg

“Als woningbouwvereniging weten we een heleboel van woningen, maar een woongebouw met een zorgcomponent was voor ons helemaal nieuw. En met duurzaamheid, energiebesparing en domotica, hadden we ook niet veel ervaring. Daarom was het ook zo prettig om samen te werken met EGM. Zij zijn niet alleen expert op het gebied van gezondheidszorg, maar hebben ook veel kennis van die andere gebieden. Die expertise kwam gedurende het hele traject steeds naar voren. EGM bestaat uit professionals die weten waarover ze het hebben en dat geeft vertrouwen.” 

 

De samenwerking verliep perfect

“De samenwerking met alle betrokken partijen liep perfect, waarbij EGM echt een leidende rol had en de regie nam. Zij waren proactief, kwamen met ideeën en gaven de juiste input als we  beslissingen moesten nemen. En ze deden meer: we kregen extra ondersteuning en begeleiding.  Het organiseren van informatieavonden, het opstellen van huurcontracten, het aanvragen van vergunningen en subsidies en de begeleiding van onze bewoners op het gebied van domotica. EGM regelde dat allemaal voor ons. Het resultaat mag er zijn: wij zijn tevreden en onze bewoners ook. Zij weten prima hun weg te vinden. Dat is ook het belangrijkste, want we kunnen de mooiste dingen verzinnen, maar als het de mensen niet bevalt dan heb je nog niets.”

Wij hadden helemaal geen ervaring met zorggebouwen. Daarom kregen we extra ondersteuning en begeleiding. Dat heeft ons én onze bewoners erg geholpen: iedereen is dik tevreden

 

Het wooncentrum heeft meer weg van een hotel

“Een van onze wensen was dat het wooncentrum niet mocht lijken op een bejaardentehuis. Dat is EGM heel goed gelukt, want Midden-Inn heeft de luxe uitstraling van een hotel. Het is een fris en modern gebouw met veel licht en ruimte. Daarnaast is het wooncentrum ook duurzaam en energiezuinig. De eerste terugkoppelingen over het energieverbruik zijn fantastisch. Het gebouw blijkt in de praktijk nog veel zuiniger dan we dachten en is nagenoeg zelfvoorzienend. Een prachtig resultaat, dat ervoor zorgt dat we kunnen blijven investeren in duurzaamheid."

Het gebouw blijkt in de praktijk nog veel zuiniger dan we dachten en is nagenoeg zelfvoorzienend

 

Midden in het dorp en de samenleving

“We wilden de bewoners beslist niet wegstoppen in een hoekje aan de rand van het dorp, om daar over een weiland uit te kijken waar niets gebeurt. Midden-Inn is mede door EGM geworden wat wij hadden bedacht: de ontmoetingsplek en huiskamer van Heerjansdam.”

 

Project: Midden-Inn