Brandweerkazerne Amersfoort

Nieuwbouw van brandweerkazerne

Doelmatigheid en functionaliteit

Een sober en functioneel gebouw dat opvalt door vorm en materiaalkeuze

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Brandweerkazerne Amersfoort

Een sober en functioneel gebouw dat opvalt door vorm en materiaalkeuze

Doelmatigheid en functionaliteit vormden de kern van de opgave bij de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Amersfoort. EGM architecten koos daarom voor een zeer directe benadering van zowel vorm als materiaalgebruik. Van het technische beeld van de gevouwen aluminium huid tot het subtiele ritme van de door het gevelvlak stekende kozijnen, vindt de schoonheid van het gebouw haar oorsprong in deze benadering. De nieuwe kazerne kent een groot aantal uiteenlopende functies, een groot aantal afzonderlijke gebruikers en een 24-uurs bemanning. Dit vraagt om een goede interne logistiek en een heldere structuur.

 

Het gebouw heeft een compacte opzet met een drielaags volume waarin zich werkplaatsen, magazijnen, kantoren, instructielokalen, bedrijfsrestaurant en de woon- en slaapvertrekken bevinden. Een eenlaags tussenlid vormt de overgang naar de grote uitrukhal waar de voertuigen en containers opgesteld staan. Zowel het interieur als het exterieur van het gebouw hebben een sober en functioneel karakter. De aluminium gevel- en dakbedekking vormen als een ‘golvende plaat’, het volume van de kazerne. De resterende gevelvlakken worden gesloten door houten lamellen, die ter plaatse van de uitrukhal voorzien zijn van glas. De overige gevels worden afgewisseld met donkergrijze cementbeplating en verticale raamkozijnen. Zo ontstaat een sober en functioneel gebouw dat opvalt door vorm en materiaalkeuze.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!