Chirurgiegebouw Radboudumc

Ruim en licht gebouw rondom verspringende groene golvende terrasdaken, Nijmegen

Hightech chirurgie en healing environment gaan hand in hand op 40.000 m²

De snijdende specialismen in het Radboudumc leveren al jaren een significante bijdrage aan de gezondheidszorg. In het chirurgiegebouw zijn 20 hoogstaande operatiekamers, 48 bedden op de intensive care, hypermoderne realtime-diagnostiek tijdens operaties en state-of-the-art verpleegafdelingen met therapiebad, oefentuin en gymzaal aanwezig voor de patiënt.

Bekijk het gehele project

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Chirurgiegebouw Radboudumc

Optimale zorg dankzij hoogwaardige verpleegafdelingen, poliklinieken, intensive en medium care en een geavanceerd operatiecentrum.

In het stijlvolle chirurgiegebouw bieden de snijdende specialismen optimale zorg in een lichte en groene omgeving. Of het nu gaat om zeer complexe chirurgische ingrepen of relatief kleine, het ruim opgezette gebouw ondersteunt zorg en herstel met geavanceerde voorzieningen. Daglicht, uitzicht, groen en gestroomlijnde operatieprocessen kenmerken het intelligente ontwerp.

 

Inventief meebewegen tijdens de bouw

Het chirurgiegebouw maakte deel uit van de tweede fase in het masterplan van de Radboudumc-campus. Een fase waarin gebouwfuncties soms wijzigden door voortschrijdend inzicht. Zo werden de beoogde kantoorruimten van het gebouw – toen de bouw al bezig was – verplaatst naar het nabijgelegen bestuursgebouw en kwamen er verpleegafdelingen voor in de plaats. Daarbij moest er ruimte worden vrijgehouden voor een heel specialistisch deel van het OK-complex. Dit hightech center (MITeC) werd later ingebouwd. Uitdagingen die inventiviteit en flexibiliteit vroegen van de architect.

 

Doordat we drie operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur met elkaar verbonden hebben, kunnen we beter zien wat er in het lichaam gebeurt tijdens een operatie

Jurgen Fütterer, interventieradioloog Radboudumc over het MITeC

 

Vanbuiten streng, vanbinnen warm en vrij

In lijn met de bestaande bebouwing op het campusterrein is de architectuur van het chirurgiegebouw vanbuiten bewust rationeel en strak gehouden. Een moderne vertaling van de Bossche School-stijl, met een mooie vlakverdeling en vakkundig metselwerk. De binnenkant daarentegen is vrijer van vorm. De golvende dakterrassen, het groene uitzicht en het glazen dak over het poliplein zorgen voor een prettige verblijfsomgeving.

 

Overal genieten van daglicht

In het chirurgiegebouw worden patiënten geopereerd, behandeld en verzorgd. In een comfortabele groene omgeving waar op een bijzondere manier met licht is gespeeld. In het hart van het gebouw zit een met glas overkapte binnenplaats,  waardoor er tot diep in de poliklinieken, verpleegafdelingen en operatiekamers
daglicht binnenvalt. De gevels aan deze binnenplaats hebben beeldbepalende golvende terrassen met levend groen, die een aangenaam uitzicht bieden.

 

Uitzicht op het groen en de stad

Patiëntherstel staat voorop in het Radboudumc en een vrij uitzicht draagt hieraan bij. Daarom hebben de eenpersoonskamers grote ramen van vloer tot plafond. Patiënten hebben zo een onbelemmerd uitzicht op het park. Op de bovenste verdiepingen kijken de patiënten en medewerkers vrij en ver, over de stad Nijmegen en daar buiten.

 

Revalideren in het park

De afdeling medium care grenst direct aan het park, waar de afdeling over een oefentuin beschikt. In combinatie met een fitnessruimte en therapiebad biedt dit chirurgiegebouw een stimulerende revalidatieomgeving voor patiënten.

 

Verbeterde chirurgie met unieke state-of-the-art MITeC

De ruimte die tijdens de bouw werd opengelaten, was bestemd voor het Medical Innovation Technology expert Center (MITeC). Een innovatief operatiecentrum waar hightech en healing environment elkaar ontmoeten. Het intensieve samenspel tussen architect, opdrachtgever en de design manager van het Radboudumc zorgde – getest met mock-ups – voor een geïntegreerde MITeC met de efficiëntste werkprocessen. Hier levert evidence based chirurgie een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en innovaties in de zorg.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!