Erasmus MC CBT Rijnmond

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Rijnmond

Een omgeving die bijdraagt aan stressvermindering voor kwetsbare patiënten

Het CBT Rijnmond is verhuisd naar de voormalige Sanquin Bloedbank bij het Erasmus MC. Patiënten met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of angst voor de tandarts worden hier behandeld. Rust, daglicht en uitzicht staan centraal.

Bekijk het gehele project

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Erasmus MC CBT Rijnmond

Met een hart voor speciale zorggroepen

In het CBT Rijnmond worden patiënten behandeld met een lichamelijke of verstandelijke beperking of angst voor de tandarts. Het kleur- en materiaalgebruik en een indeling in eigen wachtzones voor iedere patiëntencategorie zorgen voor rust en optimaal comfort.

Bijzonder in het kwadraat

Bijzonder is het CBT Rijnmond zeker, want de patiëntencategorie die hier wordt behandeld verdient speciale aandacht. Het zijn veelal mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking voor wie een bezoekje aan de tandarts geen routine is. Het zijn mensen die het niet redden met reguliere mondzorg en die vaak bang zijn voor de tandarts. Zij kunnen terecht bij dit behandelcentrum voor bijzondere tandheelkunde.

 

Ook de manier van behandelen is bijzonder, want daar waar normale tandartsen per behandeling betaald worden, hanteert het CBT Rijnmond een uurtarief. Zo is er alle tijd en ruimte en wordt de behandeling aangepast op het fysieke en mentale kunnen van de patiënt die door zijn beperking vaak moeite heeft met stilzitten, of zo angstig is dat de behandeling onder algehele narcose moet plaatsvinden.

Vriendelijk en comfortabel

Samen met de mensen van het CBT Rijnmond heeft EGM een gebouw ontworpen dat rust uitstraalt en de kwetsbare patiënten op hun gemak stelt. Bij binnenkomst melden bezoekers zich bij een eivormige balie in het midden van het wachtgebied. Dit gebied is zodanig ingericht dat de baliemedewerker zicht heeft op de gehele ruimte en iedere categorie patiënt zijn eigen wachtzone heeft voor optimaal comfort.

 

Wanneer patiënten worden opgeroepen voor hun behandeling lopen zij door een ruime gang met veel daglicht naar de inpandige behandelkamers die door mooie foto’s op glas wel veel daglicht binnenlaten, maar geen zicht meer bieden op de omgeving. Hierdoor worden patiënten zo min mogelijk geprikkeld door wat er om hen heen gebeurt. Ook het kleur- en materiaalgebruik van zachte blauwtinten en licht hout maakt dat de patiënt zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt en rust ervaart.

In het hart van de zorg

Het nieuwe centrum heeft zeven tandartskamers, twee zelfstandige behandelkamers en een kleine verkoeverruimte die van twee zijden toegankelijk zijn, zodat patiënten vanuit de ene gang en medewerkers vanuit de andere gang de ruimte betreden. Hierdoor blijven facilitaire ruimtes als opslag en sterilisatie uit het zicht en worden de loopafstanden voor de medewerker verkort.

 

Het gebouw bevindt zich op het terrein van het Erasmus Medisch Centrum en grenst aan het Sophia Kinderziekenhuis. Hierdoor wordt de al bestaande samenwerking met het Erasmus MC verder versterkt. Via een interne verbinding met het Sophia kunnen patiënten worden binnengebracht voor een behandeling.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!