Erasmus MC Sophia Verloskunde

Verloskunde: zorg en comfort voor moeder en kind

Daglicht, rust en ruimte gecombineerd met hoogwaardige zorg

Op de verlosafdeling draait alles om de gezondheid van moeder en kind. Hier wordt intensieve zorg geboden in een innovatieve en comfortabele omgeving met ruimte en rust.

Bekijk het gehele project

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

De verlosafdeling van het Erasmus MC bevindt zich in de dakopbouw van het Sophia Kinderziekenhuis en is centraal gelegen tussen het eerstelijns Geboortecentrum en de kraam- en zwangerenafdeling. Op de nieuwe afdeling zijn klinische en poliklinische functies bij elkaar gebracht: vijf nieuwe verloskamers, drie ruime obstetrische CCU’s, een gecombineerde verloskamer en spoedinterventiekamer, een daycare en de stafafdeling van de afdelingen Verloskunde en Neonatologie.

Innovatief en patiëntgericht

Alle verloskamers zijn hetzelfde opgebouwd. Per twee zijn de kamers met elkaar verbonden door een resuscitatiekamer voor pasgeborenen met een moeilijke start. Via een glazen wand kunnen de ouders zicht houden op hun baby. Elke verloskamer heeft een kijkruimte met een one-way screen waar artsen, studenten of een supervisor eventueel mee kunnen kijken zonder de patiënt te storen.

Unieke interventiekamer

Uniek voor Nederland is de interventiekamer: een verloskamer waar ernstig zieke zwangere vrouwen op een natuurlijke manier kunnen bevallen, maar waar indien nodig ook een keizersnede kan plaatsvinden. Zo hoeft de patiënt niet  verplaatst te worden van de verloskamer naar de operatiekamer. Extra risico wat verplaatsing met zich mee kan brengen wordt hierdoor vermeden. De verloskundige operatiekamer heeft daglicht en is uitgerust met alle benodigde voorzieningen.

Eenpersoonskamers

Waar voorheen intensieve zorg werd verleend in één driepersoonskamer, zijn er nu drie éénpersoons OCCU’s (Obstetric Critical Care Units). Zo onstaat een geheel nieuwe afdeling waar ernstig zieke zwangere vrouwen kunnen worden verzorgd en waar samenwerking tussen andere afdelingen zoals cardiologie, interne geneeskunde en obstetrische anesthesiologie tot stand komt. 

Daglichttoetreding

In de gevel van het nieuwe complex is veel glas toegepast, waardoor er veel daglicht in zowel gangen als kamers binnentreedt. De lange gangen kenmerken zich door een frisse en rustige uitstraling met sfeervolle verlichting. De balie vormt daarin een opvallend middelpunt. De kamers zijn warm en vriendelijk ingericht met veel bewegingsruimte en comfort.

 

Fotografie: Frank Hanswijk

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!