Experience Center, Radboudumc

Bruisende plek waarin leren, innoveren en ontmoeten verweven zijn

Innovatie, inspiratie en exploratie in studiezalen, Innovation Labs en congrescentra versmelten in dit uitnodigende gebouw

In kantoren, studiezalen, labs, praktijkruimten en de bibliotheek, de koffiebar en het atrium ontmoeten professionals en studenten elkaar. In deze smeltkroes van vakgebieden komen kennisontwikkeling, kennisdeling en innovaties tot stand.

Bekijk het gehele project

1 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21

X

In Nijmegen is een bruisende plek gecreëerd voor onderzoekers, studenten, congresbezoekers en medewerkers van Radboudumc. Op innovatieve wijze is voorheen onbenutte buitenruimte getransformeerd naar het visitekaartje voor het academische centrum, waarbij ook het bestaande gebouw is gerenoveerd. Op deze centrale plek op de nieuwe campus is dit dé ontmoetingsplek geworden voor leren, innoveren en verbinden.

 

Sociale hub vol ontmoetingen

Over vijf verdiepingen verdeeld, zijn trainen, leren en innoveren door het hele centrum verweven. Via de hoofdentree aan het Geert Grooteplein loop je langs het Innovation Park direct door naar het nieuwe overdekte binnenplein. Dat bevindt zich één niveau lager en is via een ruime, als gekantelde schijf vormgegeven, zit- en looptrap bereikbaar. De trap dient bij entertainment en bijeenkomsten op het plein als een ideale tribune.

 

Zien en gezien worden levert hier de juiste toevallige ontmoetingen op die tot creativiteit leiden. Met zijn vele aansluitende functies en hoogte van 12 meter is het atrium een uitnodigende en prettige verblijfsruimte, en dé functionele en sociale hub van het gebouw. Vanaf de gezellige koffiebar en zwierige balkons kijk je uit over de bedrijvigheid op het plein. Het Experience Center biedt plaats aan een congres-theaterzaal, vergader- en conferentiezalen, college- en onderwijszalen, een klinisch trainingscentrum, skills & simulatielabs, een studiezaal 2.0, een uitgebreide bibliotheek en het Innovation Park. Dit laatste is een creatieve broedplaats waar verschillende Health Innovation Labs hun plek hebben gekregen en samen werken aan de duurzame gezondheidszorg van de toekomst.

 

Het gebouw is als een katalysator voor innovatie ... het is de vitrine van het ziekenhuis

Iris Hobo, Designmanager Radboudumc

 

Gemaakt om te innoveren

Het Experience Center staat centraal op de campus direct tussen het karakteristieke kasteel Huize Heijendaal, tegenover de hoofdingang en voor de bezoekersparkeergarage die onder het Geert Grooteplein ligt. Deze unieke ligging is aangegrepen om de verbindende rol van onderwijs, onderzoek, innovatie en ontmoeting vorm te geven. De transformatie heeft het bestaande gebouw een uitnodigende openheid gegeven en een strak en modern interieur en exterieur. Binnen zijn alle installaties en voorzieningen vervangen door de laatste technische en digitale innovaties met state-of-the-art presentatie- en AV-middelen.

 

De uitbreiding heeft zowel de oppervlakte vergroot, als met name de dynamiek en creativiteit het gebouw binnengetrokken. De nieuwe golvende gevel neemt het losstaande theater op in het gebouw. Gelijktijdig is de voorheen ongebruikte buitenruimte overkapt en omgevormd tot het nieuwe hart van het gebouw, een dynamische plek voor ontmoeting en feestelijke bijeenkomsten. Via de doorlopende glazen gevel is altijd zicht op de campus en naar binnen, en is het statige Huize Heijendaal bijna aan te raken. Dat ‘kasteeltje van Jurgens’ waakt over de innovaties van de toekomst, en inspireert.

 

Vlieg met de drone-video door het Experience Center

 

Overal leren

Studenten ontmoeten elkaar door het hele gebouw: toevallig, bij de koffiebar of op de tribunetrap, op één van de vele informele werkplekken, of officieel tijdens een les of praktijksimulatie. Ze komen daar professionals uit het werkveld tegen die een symposium of training geven of volgen in een van de congres- en vergaderzalen. Zo ontstaat interactie en wederzijdse inspiratie.

 

Bruisende campus

Het Experience Center is klaar voor de toekomst waarin samenwerken om te leren en te innoveren essentieel is. Dat samenwerken en ontmoeten ervaar je door het hele gebouw. Hiermee is het center een belangrijk onderdeel van de vernieuwde academische campus binnen het Masterplan Radboudumc. Dat plan loopt door tot 2030 wanneer na ingebruikname van het nieuwe Hoofdgebouw (2022), de sloop van tientallen gebouwen en de aanleg van een nieuw verbindend landschap de campus in volle glorie zal stralen.

 

Experience Center is gerealiseerd samen met ontwerpers Suzanne Holtz Studio (interieur) en Copijn (landschap), adviseurs Deerns, Aronsohn, DVP en Peutz, en bouwer Cornelissen (hoofdaannemer).

 

Erkenningen

Architectuurprijs Nijmegen 2021 – nominatie – Juryprijs en Publieksprijs

 

Fotografie: Scagliola + Brakkee
video: (c)Radboudumc

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!