Hospital Nova, Central Finland

De patiënt centraal in streekziekenhuis Jyväskylä Finland

Patiëntgerichtheid en efficiency gaan hand in hand

In het ontwerp van het KSSHP Ziekenhuis in Jyväskylä zijn nieuwe zorgprocessen omgezet naar flexibele ruimtelijke modellen. Het is het eerste volledig nieuwe ziekenhuis dat de afgelopen 20 jaar in Finland wordt gerealiseerd.

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

Hospital Nova, Central Finland

Een combinatie van state of the art gezondheidszorg en hoge architectonische kwaliteit

In 2010 wilde het bestuur van het Finse KSSHP ziekenhuis een nieuw gebouw waarin een hoge mate van internationale ervaring op het gebied van gezondheidszorg en hoge architectonische kwaliteit zouden worden gecombineerd. EGM architecten maakte in samenwerking met het Finse architectenbureau JKMM architects het ontwerp voor dit nieuwe ziekenhuis.

Het KSSHP ziekenhuis is gelegen in Jyväskylä in centraal Finland, en vormt het centrum van een zorgregio die bestaat uit 21 gemeenten. Dit gebied – bijna net zo groot als Nederland – is de grootste niet-academische zorgregio van Finland. Het KSSHP ziekenhuis biedt bijna alle medische specialismen, investeert in onderwijs en onderzoek, en werkt nauw samen met andere ziekenhuizen in de regio, waaronder het academische ziekenhuis van Kuopio.

 

Patiënten worden in een healing environment gastvrij ontvangen

 

De patiënt centraal

In de zorgvisie van KSSHP staat de behoefte van de patiënt centraal. Het ziekenhuis stimuleert een actieve rol van de patiënt in het zorgproces om zo de meest optimale en persoonlijke zorg te kunnen leveren. Het nieuwe ziekenhuis is vanuit deze visie ontworpen. Vanwege de grote afstanden in de regio is het gebouw geoutilleerd om patiënten in een healing environment gastvrij te ontvangen en een comfortabel verblijf te bieden dat revalidatie stimuleert. Het gebouw heeft een bruto oppervlakte van 102.000 m² en 383 éénpersoonskamers. Het operatiecomplex bestaat uit 24 operatiekamers waaronder een hybride OK.

 

Compact en helder ontwerp

Hoewel het ziekenhuis een groot oppervlakte heeft, is het compact ontworpen. Door het heldere ontwerp en de menselijke schaal vinden patiënten en medewerkers er gemakkelijk hun weg. Het ontwerp is zeer duurzaam en faciliteert efficiënte medische en logistieke processen. Slimme en geavanceerde technologieën zijn in het ontwerp geïntegreerd, waaronder een volledig automatisch afval transport systeem en een automatisch karrensysteem voor logistiek transport.

 

 

Bekijk hier luchtbeelden van het ziekenhuis.

 

Erkenningen

European Healthcare Design Awards 2022- Winnaar - Healthcare Design (> 25.000 m2)
FRAME Awards 2021 - Shorlisted - Institutions

 

Fotografie: Ecophon, Hannu Rytky, Martin Sommerschield, Pauliina Salonen, Tuomas Uusheimo
Video: (c)Tapio Snellman

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!