Kadoeler Breek

Levensloopbestendige woningen, Amsterdam

Levensloopbestendige woningen voor oude en nieuwe bewoners

Een plek waar bewoners zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde buurt kunnen blijven wonen. Goed onderling overleg en intensieve samenwerking hebben geleid tot de gewenste doelmatige opzet van kosten en middelen.

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11

X

Kadoeler Breek

Een nieuwe zorgzone voor de wijk, ruim van opzet met veel aandacht voor leefbaarheid en veiligheid.

Met de realisatie van de Kadoeler Breek in Amsterdam-Noord is een bijzondere plek gecreƫerd waar bewoners zo lang als mogelijk in hun eigen vertrouwde buurt kunnen blijven wonen.

 

Levensloopbestendig woningen

De Kadoeler Breek geeft een impuls aan de herstructureringswijk De Banne in Noord-Amsterdam. Het nieuwbouwproject bestaat uit levensloopbestendige woningen (vrije- en sociale huur) voor oude en nieuwe bewoners. Bewoners uit de oudbouw konden terugkeren in de nieuwbouw. Voor de buurt en haar bewoners is uitgebreide zorg aanwezig en in wijkrestaurant Coco's Keuken kunnen bewoners elkaar ontmoeten.

 

Woonzorg zone

Het nieuwbouwproject Kadoeler Breek is onderdeel van de plannen voor de vernieuwing van de wijk De Banne. De nieuwbouw bestaat uit 180 woningen, een dienstencentrum, welzijnsvoorzieningen en parkeervoorzieningen. Samen samen met het naastgelegen centrumplan zal het een nieuwe woonzorgzone voor de wijk vormen.

 

Variatie aan woontypologieën

Net als de overige nieuwbouw heeft Kadoeler Breek een hoofdopzet met een plint van drie bouw­lagen en enkele vrijstaande woongebouwen. Deze gebouwen bieden plaats aan huurwoningen, woningen in een beschermde omgeving en rolstoelwoningen. Ze zijn in diverse typen uitgewerkt en voldoen aan de geldende subsidie-eisen. Door hun hun ruime opzet zijn de woningen zorgbestendig. Waar mo­gelijk hebben de woningen hun entree direct aan de straat, goed voor de leefbaarheid en veiligheid.

 

Herkenbare identiteit

De plint bevat een parkeervoorziening op de begane grond. De meeste wijkgerichte voorzieningen bevinden zich op de eerste verdieping. De gevel van de plint is grotendeels transparant en onderstreept het wijkgerichte karakter. De woongebouwen zijn helder van vorm en hoofdza­kelijk in metselwerk opgetrokken. De bouwdelen omsluiten een collectieve daktuin met uitzicht op het aangrenzende natuurgebied. Binnen het ensemble hebben de bouwdelen elk hun eigen identiteit vanuit de kleurenmix van antracietkleurige gevelpannen, oranje metselwerk en grijs beton.

 

Erkenningen

AAP Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 - Nominatie

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!