OK-complex Máxima Medisch Centrum

Centrale groene patio letterlijke spil in het nieuwe complex, Veldhoven

Gescheiden patiëntenstromen in uitgekiend ontwerp zorgen voor ruimte en rust

De heldere structuur, het vele daglicht en de vernuftige opzet zorgen voor een welkome rust in het gebouw. Binnen het ontwerp is ruime aandacht voor privacy en family centred care, waarbij de rondgang voor kinderen en volwassenen op bijzondere wijze volledig gescheiden is.

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

X

OK-complex Máxima Medisch Centrum

Toekomstbestendig en modern operatiecomplex en dagbehandelingscentrum

In opdracht van het Máxima Medisch Centrum heeft EGM een integraal ontwerp gemaakt voor het nieuwe operatiecomplex in Veldhoven. Het moderne OK-complex omvat acht hypermoderne operatiekamers en een centrum voor dagbehandeling. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de bestaande operatiekamers van het MMC te verbouwen, maar door nieuwe richtlijnen voor onder andere infectiepreventie is gekozen voor nieuwbouw. Dit bood kansen die in het renovatieplan niet of nauwelijks mogelijk waren. Het resultaat is een toekomstbestendig gebouw: ruim, licht, overzichtelijk en logisch van opzet. Bijzonder is de nadruk op family centred care en de gescheiden rondgang voor volwassenen en kinderen.

OK-complex

Het nieuwe grote OK-complex bestaat uit drie verdiepingen, inclusief de technische installatielaag. Het vele daglicht, de efficiënte rondgang en het natuurlijk kleurgebruik zorgen ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen en dat medewerkers een prettige werkplek hebben. Overal is veel aandacht besteed aan de privacy van patiënten. De grote centrale patio brengt daglicht tot middenin het gebouw en zorgt voor logische looplijnen in zowel het operatiecomplex als het dagbehandelingscentrum.

 

Daglicht en uitzicht

Op de begane grond van het complex bevindt zich het nieuwe centrum voor dagbehandeling en de pre-operatieve afdeling. De acht nieuwe OK’s - waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer - liggen op de eerste verdieping. In alle operatiekamers komt daglicht binnen en heeft het personeel zicht naar buiten, één van de grote wensen van de medische staf.

 

Wat een gebouw kan doen. Het is nu even druk als vroeger, en wat zie je om je heen? Rust! 

Wil Speetjens, manager zorggroep operatiekamer

 

 

Binnenkijken in het nieuwe OK-complex

Rust en ruimte

De routing door het OK-complex is logisch en duidelijk. Vanaf de pre-operatieve afdeling worden de patiënten naar de OK’s op de eerste verdieping gebracht en na de operatie naar de holding-verkoever op dezelfde verdieping. De OK’s zijn volledig flush afgewerkt, voorzien van de nieuwste apparatuur en luchtbehandeling en in oppervlakte groter dan de oude operatiekamers. Het laatste biedt meer bewegingsvrijheid, maar ook ruimte voor het integreren van toekomstige ontwikkelingen en grotere en zwaardere apparatuur.

 

Om kinderen tijdens de behandeling zoveel mogelijk kind te laten zijn is er een speciale afdeling ontworpen met veel aandacht voor spelen en afleiding. Door gescheiden patiëntenstromen komen kinderen nergens in het gebouw volwassen patiënten tegen. Ze hebben een eigen wachtkamer, een eigen routing naar de OK en een eigen holding-verkoever. Alle looplijnen wijzen in dezelfde richting kloksgewijs rondom de patio, waardoor er binnen het OK-complex - ondanks de grote omvang - veel rust ontstaat. Tegelijkertijd zorgt het eenrichtingsverkeer voor reductie van de foutkans.

 

Uniek ontwerp- en bouwproces

De nieuwbouw is het resultaat van een uniek ontwerp- en bouwproces; van ambitie en ontwerp tot en met realisatie. Vanaf het allereerste moment is het personeel door middel van gebruikersoverleggen en workshops nauw betrokken bij de vormgeving van het gebouw, waardoor het gebouw de werkprocessen optimaal ondersteunt.

 

Fotografie: Rob van Esch | Cleanroom Combination Group (foto OK)

Video: (c)MMC

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!