Open Vensters

Verzorgings- en verpleeghuis te Ameide

Zorg op maat in een 'leefbaar' en herkenbaar huis

Het gevarieerde concept is gebaseerd op een duurzame, en toekomstgerichte visie. De uitstraling van de nieuwbouw is een samengaan van karakteristieke, traditionele en hedendaagse elementen.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Open Vensters

Een leefbaar huis voor Ameide en omgeving dat wonen met zorg op maat aanbiedt aan haar bewoners

Ten zuidwesten van Utrecht in het prachtig groene landschap aan de Lek, ligt aan de rand van de kleine stad Ameide het verzorgings- en verpleeghuis Open Vensters. Open Vensters valt onder Present (voorheen AV Zorggroep), dat vijf locaties telt en heeft een verzorgingsgebied van Oud Alblas (Alblasserwaard) tot en met Leerdam (Vijfherenlanden). De christelijk georiënteerde zorginstelling heeft haar centrale locatie in Ameide, waar de 84 plaatsen tellende nieuwbouw van Open Vensters sinds deze zomer het hart vormt van een woonzorg zone.

 

De vervanging van dit verouderde complex is aangegrepen om een uitbreidingsplan te realiseren waarin het wonen met zorg is verzekerd. Present wilde de schaal, identiteit en behoefte van de instelling en haar bewoners meenemen in het ontwerp. Een ontwerp dat zowel is afgestemd op huidige en toekomstige regelgeving, als op exploitatie-eisen.

 

Voorzieningen en verblijven

Het stedenbouwkundig plan is gebaseerd op de karakteristieke verkaveling die door waterlopen gescheiden is. Het gevarieerde concept is gebaseerd op een duurzame, en toekomstgerichte visie. Open Vensters bestaat uit een besloten verblijfsgedeelte en een openbaar voorzieningengedeelte. Beide zijn verbonden door een glazen binnenstraat. Prominent van plek (vooraan) en vorm (groot zadeldak) staat het voorzieningengebouw. Dit gebouw wordt door het kantoorpersoneel van Present gedeeld met een kinderdagverblijf. Dit gebouw, dat tevens plaats biedt aan het restaurant en een lounge, dient als blikvanger. De aan boerderijen refererende kap, getooid met geglazuurde gebakken pannen en prominente glazen dakkapel, biedt een ‘open venster’ op de dorpskern van Ameide.

 

Een impuls voor de regio

In het verblijfsgedeelte, met vier woongroepen op de begane grond en 52 zorgappartementen erboven, staat woonfunctionaliteit voorop. Over het plan verspreid ligt een aantal appartementengebouwen in de koop- en huursector en een aantal grondgebonden woningen in verschillende kwaliteiten. De uitstraling van de nieuwbouw is een samengaan van karakteristieke, traditionele en hedendaagse elementen, waarin het oranjerood gesinterde metselwerk en de zilvergrijs geëngobeerde keramische pannen voor de samenhang zorg dragen. Deze nieuwe buurt vormt niet alleen voor Ameide een enorme impuls, maar voor de hele regio.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!