Radboudumc Kliniek Psychiatrie

Transformatie verouderde psychiatrische kliniek Radboudumc, Nijmegen

Transformatie van donkere besloten ruimte naar open, prettige omgeving

Een healing environment gebaseerd op evidence-based design is het centrale thema bij de verbouwing van de academische psychiatrische kliniek van het Radboudumc

Bekijk het gehele project

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

Radboudumc Kliniek Psychiatrie

Lichte, vriendelijke en groene omgeving bevordert herstel

Kan er in het bestaande gebouw een moderne psychiatrische afdeling volgens de principes van een healing environment gerealiseerd worden? Dat was de vraag van het Radboudumc over de verouderde – gebouwd in 1991 – psychiatrische kliniek. In nauwe samenwerking met andere ontwerpende partijen en het Radboudumc onderzocht EGM de haalbaarheid van deze transformatie. Met als resultaat dat het Radboudumc als eerste ziekenhuis in Nederland een kliniek opende die met High & Intensive Care optimaal inspeelt op de zorgbehoefte van psychiatrische patiënten.

 

Positieve invloed op welzijn

De nieuwe kliniek biedt een lichte, overzichtelijke en veilige omgeving met veel uitzicht op groen. Deze vriendelijke en comfortabele uitstraling heeft een positieve invloed op het welzijn, het gedrag en de emoties van patiënten. Het ontwerp is volledig gebaseerd op de principes van een healing environment en met kennis van evidence-based design. Dit betekent dat het gebouw op zichzelf bijdraagt aan het welzijn en herstel van patiënten.
 

Integrale zorg voor psychiatrie met somatiek

De nieuwe klinische afdeling Psychiatrie is naar behoefte in te delen als een gesloten of een open afdeling. Dat geeft een bijzondere flexibiliteit aan het gebouw. Patiënten verblijven op een van de 27 grote eenpersoonskamers met eigen sanitair, inregelbare temperatuur en zonder directe inkijk. De kamers zijn zo ingericht dat familieleden kunnen blijven slapen en dat er ook somatische zorg geboden kan worden. Het Radboudumc voorziet met deze gespecialiseerde integrale zorg in de leemte tussen psychiatrie en somatiek. De kliniek beschikt verder over een High & Intensive Care, drie woon- en eetruimten, een centrale ontvangstruimte, een familiekamer, een moeder-en-babykamer en flexibele werkruimten. Er is veel aandacht besteed aan veiligheid, privacy en autonomie voor zowel patiënt als personeel.
 

Betere gezondheid door natuurlijk licht

In de uitwerking van het ‘helende’ interieur – een nauwe samenwerking met Suzanne Holtz Studio – is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en gedempte, rustgevende kleuren. Van wanden met crèmekleurige steenstrips en realistische fotoprints tot deuren, vloeren en tafels van hout. In alle ruimten heeft het daglicht vrij spel, wat een positief effect heeft op de gezondheid. De volledig nieuwe klimaatinstallatie – naar advies van ingenieursbureau Deerns – zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.
 

Zeven verschillende therapietuinen

Het concept van healing environment is ook doorgezet in het nieuwe tuinontwerp. Patiënten kijken – waar in het gebouw ze ook zijn – overal uit op groen. Zo bevindt zich in het centrale gedeelte van de kliniek een met bamboe begroeide patio. Daarnaast hebben alle patiëntenkamers uitzicht op een van de zeven ‘helende’ tuinen, een ontwerp van Copijn tuin- en landschapsarchitecten.

 

We hebben een van de modernste psychiatrische afdelingen van Nederland neergezet. De architectuurprijs is daar een mooie, internationale erkenning voor

Aart Schene, afdelingshoofd Psychiatrie Radboudumc

 

Stressverlagende groene omgeving

Patiënten en medewerkers vinden in de therapietuinen rust en ontspanning rondom het gebouw. De gesloten afdeling beschikt over een tuin met veel siergrassen, lage bomen en allerlei zitjes. In dit Savannelandschap – met ruimte voor groepstherapie – voelen de meeste mensen zich het prettigst en veiligst. In de activiteitentuin bloeit het hele jaar wel iets, zodat er altijd geschilderd of gebloemschikt kan worden. Bijzondere bloemen,  kleine waterpartijen, smalle paadjes, mooie boompjes en zitplekken waar je ver van je af kunt kijken, trekken de aandacht in de meditatietuin. Hierdoor staan bezoekers even letterlijk stil bij wat ze zien. De serene tuinen bij het kantoor zijn echte kijktuinen. Het zien van al dit groen, deze natuur en hierin verblijven heeft een stressverlagend effect.

 

Mede-adviseurs

Interieurontwerp: Suzanne Holtz Studio (Laren), Projectmanagement: 2DoubleYou (Veenendaal), Constructeur: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs (Rotterdam), Tuinontwerp: Copijn tuin- en landschapsarchitecten (Utrecht), Installatie adviseur: Deerns (Nijmegen), Quickscan en aanbevelingen EBD: Oazis (Gouda), Bouwfysica: Peutz (Mook).

 

Erkenningen

Design & Health International Academy Awards 2017 - Winnaar - Mental Health Project

European Healthcare Design Awards 2017 - Eervolle vermelding - Mental Health Design 

 

Fotografie: Matthijs Borghgraef

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!