Radiotherapie inclusief CBOI UMCu

Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies

Van radiotherapie tot CBOI: adaptieve hoogwaardige architectuur

Het ontwerpen van bestralingsruimtes gaat verder dan het creëren van een veilige omgeving. Zorg voor patiënten en hun beleving staan centraal. Uitzicht, daglicht, natuurlijke materialen en een groene omgeving zorgen voor een prettige sfeer en dragen bij aan het welzijn.

Bekijk het gehele project

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Radiotherapie inclusief CBOI UMCu

Creëren van een aangename en ontspannen omgeving voor patiënten en medewerkers

Het creëren van een aangename en ontspannen omgeving voor patiënten en medewerkers was één van de uitgangspunten van de afdeling Radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Om hieraan te voldoen kregen de ontvangstruimte, wachtruimten en werkruimte een duidelijke relatie met buiten. De binnenruimte als verlengstuk van het landschap. De bijzondere ontvangsthal met de daarboven gelegen lezingzaal en de binnentuin zijn beeld- en sfeer bepalend.

Van bunkers tot hoogwaardige uitbreiding

Op de afdeling Radiotherapie in het UMC Utrecht wordt baanbrekend onderzoek verricht. Door de technische ontwikkeling van met name ICT, bestraling en beeldvorming, heeft deze afdeling zich sinds de oplevering in 1989 stormachtig ontwikkeld. Bij die oplevering werd al aan de eerste uitbreiding gewerkt. Mede dankzij de goede en lange relatie met het UMCU wist EGM de opdrachtgever ervan te overtuigen om de tweede oplevering van de bestralingsruimtes aan te grijpen voor een grotere hoogwaardige uitbreiding.

Daglicht, uitzicht en een groene omgeving

Het gebouw voor de afdeling Radiotherapie bestaat uit twee vleugels met stafruimtes, onderling verbonden door een grotendeels transparant volume met verkeersruimtes en een zaal voor lezingen en onderwijs. Hier is veel aandacht besteed aan de wachtruimte die juist voor patiënten zo belangrijk is. De lichte open ruimte heeft via een glazen pui uitzicht op de binnentuin. Het uitzicht en de omgeving zorgen voor een prettige en rustgevende sfeer. Op de begane grond liggen de zware bestralingsruimtes die, evenals de naastgelegen oudere bestralingsruimtes, zijn uitgevoerd met betonnen wanden van 2,5m dikte om de straling te isoleren.

Het CBOI als derde uitbreiding

Met de combinatie van bestraling en MRI-scantechniek vestigt de afdeling Radiotherapie inmiddels internationaal de aandacht op zich. Om deze apparaten te kunnen ontwikkelen mocht EGM de afdeling nogmaals uitbreiden met het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies (CBOI). Dit gebouw omvat vijf bestralingsruimtes, radiotherapeutische behandelruimtes, een ontvangsthal, onderwijsvoorzieningen en staffuncties. De nieuwe bestralingsruimtes herbergen de MRI-LINAC (MRI Linear Accelerator), baanbrekende beeldgestuurde apparatuur, gericht op de behandeling van kankerpatiënten.

Organische lijnen en natuurlijke materialen

Het ontwerp sluit aan bij de architectuur van het bestaande complex. Het centrum bevindt zich tussen het hoofdgebouw van het ziekenhuis en het open landschap. Het driehoekige terrein levert een bijzondere gebouwvorm op. Dit komt vooral tot uitdrukking in de ontvangsthal met daarin de wachtgebieden voor patiënten. Organische lijnen, natuurlijke materialen, contact met de groene omgeving en Hollandse luchten dragen bij aan een Healing Environment.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!