Woonzorgcentrum Rosa Spier Huis, Laren

Woonzorgcentrum voor kunstenaars en wetenschappers

Wonen, zorg, kunst en cultuur samengebracht op één locatie in een bosrijke omgeving

Het woonzorgcentrum Rosa Spier Huis biedt kunstenaars en wetenschappers naast zorg ook voorzieningen als studio’s, werkkamers en ateliers, waardoor zij tot op hoge leeftijd hun vak kunnen blijven uitoefenen.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Woonzorgcentrum Rosa Spier Huis, Laren

Ingetogen en robuust met veel lichtinval

Het Rosa Spier Huis bestaat bijna 45 jaar en voldoet niet langer aan de eisen van deze tijd, waardoor de gewenste zorg niet langer kan gegarandeerd worden. Gangen en deuren zijn te smal, wooneenheden en badkamers te klein, voorzieningen onvoldoende. Daarom wordt het woonzorgcentrum vervangen door nieuwbouw, dat bestaat uit een cultuur- en zorgdeel en vier zorgappartementenblokken in een bosrijke omgeving in Laren op een steenworp afstand van het oorspronkelijke gebouw.

Roemrucht woonzorgcentrum met cultureel hart

Het Rosa Spier Huis biedt oudere kunstenaars en wetenschappers een woon- en werkomgeving om tot op hoge leeftijd hun werkzaamheden te kunnen voortzetten en een blijvende bijdrage te leveren aan het culturele leven, ook al hebben zij verzorging of verpleging nodig.

 

De naam van het Rosa Spier Huis is wijd en zijd bekend. Niet alleen omdat vermaarde kunstenaars als Johnny Kraaijkamp, Marten Toonder en Escher er hun laatste dagen hebben genoten, maar ook het onderkomen zelf heeft iconische waarde. De paviljoenachtige opzet van architectenbureau Verbruggen & Goldschmidt en - minstens zozeer - het tuinontwerp van Mien Ruys trokken internationaal de aandacht en hebben in de tijd hun waarde bewezen.

Natuur centraal

Met het unieke gedachtegoed van het Rosa Spier Huis voor ogen, heeft EGM architecten een visie gepresenteerd die heeft geleid tot deze bijzondere opdracht. Het bos met de tuin staat centraal en vormt het hart van de totale nieuwbouw. Vergelijkbaar met de huidige situatie zijn de bebouwingen ingetogen en robuust, met veel lichtinval en aan alle kanten verbonden met de groene omgeving.

Cluster van cultuur en zorg

De nieuwbouw bestaat uit een aantal bouwdelen die op een informele wijze met elkaar verbonden zijn. Centraal staat het cultuurgebouw - het gezicht en visitekaartje van het Rosa Spier Huis - met daarin een theaterzaal en expositieruimte, een Grand Café, studio’s en ateliers.

 

In de  vleugels van het cultuurgebouw bevinden zich verblijven en voorzieningen voor de zwaarste zorg: bewoners met psychogeriatrische en lichamelijke problematiek. Daarnaast worden aan weerszijden van het zorgcultuurhuis afzonderlijke volumes met zorgappartementen gerealiseerd. Alle bouwdelen zijn met elkaar verbonden en scharen zich om de tuin die het hart van het complex vormt als een enclave in het bos. 

Een bijzondere opdracht voor een bijzondere doelgroep

Het ontwerpen van het nieuwe Rosa Spier Huis is voor EGM een prestigieuze en bovenal bijzondere opdracht. Niet alleen door de naam en de uitstraling van het woonzorgcentrum, maar vooral ook door het samenbrengen van kunst, cultuur en zorg. Het kunstenaarschap is tenslotte een voorwaarde om tot het zorgcultuurhuis te worden toegelaten, uniek in de wereld. Het gezicht van het nieuwe Rosa Spier Huis zal het Cultuurhuis zijn, dat iedereen, en met name kunstenaars, oud en jong, uitnodigt en welkom heet. Zo blijft de hechte kunstenaarsgemeenschap met artistieke ambities voor de toekomst bewaard.

 

Voor deze opdracht tot nieuwbouw van het Rosa Spier Huis werkt EGM architecten samen met EGM adviseurs, Slokker Bouwgroep, AC-Niellsen en Projects & Development BV. In mei 2018 is gestart met de bouw. Naar verwachting zullen de eerste bewoners eind 2019 hun intrek nemen in het nieuwe Rosa Spier Huis.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!