Stadhuis Waalwijk

Een gebouw met twee gezichten

Open uitnodigend en toch krachtig dynamisch

Een plek voor politiek debat. Voor dienstverlening. Vanwege die betekenis en rol is ingezet op een sterke binding met de omgeving: het stadscentrum en de snelweg.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Stadhuis Waalwijk

Een gebouw met twee gezichten, sterk verbonden met de omgeving: het stadscentrum en de snelweg

Het nieuwe stadhuis van Waalwijk is een gebouw met twee gezichten. Open en uitnodigend naar de inwoners, krachtig en dynamisch naar passanten op de A59. Een stadhuis is wezenlijk onderdeel van een democratische gemeenschap. Een plek voor politiek debat. Voor dienstverlening. Vanwege die betekenis en rol is ingezet op een sterke binding met de omgeving: het stadscentrum en de snelweg. Vanaf die snelweg bieden diagonale zichtlijnen een blik op de contouren van het oude centrum van Waalwijk. Op de voorgrond het nieuwe stadhuis, met aan de snelwegzijde een hoektoren, een speelse knipoog naar de koepel van de monumentale kerk St. Jan de Doper.

 

De zes verdiepingen tellende kantoortoren springt enigszins uit en is iets scheef, wat de dynamische uitstraling van het gebouw versterkt. Aan de stadzijde, grenzend aan de nostalgische groene Winterdijk, sluit het nieuwe stadhuis met een bouwhoogte van drie verdiepingen mooi aan op de centrumbebouwing. Glasstroken in de gevel en in het dak zorgen voor veel daglichttoetreding in de grote centrale hal, waardoor de hal de indruk wekt van een plein. Vanaf de markt, via het voorplein, tot in de stadshal, rijgt zo een reeks van pleinruimtes stad en stadhuis aan elkaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!