Studie kantoorgebouw Rotterdam

Duurzaam en toekomstbestendig interieurontwerp om te werken, bezoeken en ontmoeten

Inspirerend en onderscheidend interieur dat Nederlandse waardes reflecteert en interactie faciliteert

Een nieuwe inrichting, gedurfde incisies en veel transparantie maken het pand prettig om in te werken en toekomstbestendig

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Studie kantoorgebouw Rotterdam

Ontwerp biedt toekomstige flexibiliteit voor organisatorische verandering en respecteert tegelijkertijd bedrijfscultuur, diversiteit en individuele keuzes

Voor de hoofdhuurder van een multi-tenant gebouw aan het Hofplein in het hart van Rotterdam heeft EGM interieur een nieuw ontwerp gemaakt. In het ontwerp zijn verdiepingen opengebroken en opnieuw ingedeeld waardoor het pand flexibel, transparant en toekomstbestendig is en interactie tussen medewerkers wordt gefaciliteerd. De centrale ligging van het gebouw en het prachtig uitzicht over de stad worden benadrukt door grote raampartijen in gevel.

Modern pakhuis, maar met geweldig uitzicht

Van oorsprong is het pand streng en rigide ingericht met een hoofdstructuur bestaande uit statische, rechte en lange rijen kolommen met één langgerekt looppad in het midden van de vloer.  De kantoren liggen aan beide zijden van dit centrale pad waardoor het pand als een modern pakhuis oogt, maar wel met een geweldig uitzicht.
In totaal telt het gebouw negen verdiepingen, waarvan verdiepingen vier tot en met negen tot de hoofdhuurder behoren. De hoofdhuurder wil dat het pand aansluit bij haar 'Distinctly Dutch' kernwaarden. Daarnaast dient het interieurontwerp interactie tussen medewerkers te faciliteren en diversiteit en individuele keuze te respecteren. EGM interieur heeft Hollandse waardes en flexibiliteit teruggebracht in het interieurontwerp.

 

Minder streng stramien, meer Hollands thuis-gevoel

De huisstijlkleur van de hoofdhuurder is uitgesproken en komt onder meer terug in de routing wat het pand en haar looppaden herkenbaar maakt voor bezoekers en medewerkers. Door de plattegrond op te knippen in hapklare blokken en de routing buiten de kolommenrij te verleggen ontstaan er andere looppaden. Geen lange rechte gang meer, maar een meanderend pad met mogelijkheden voor olifantenpaadjes. Mensen kunnen hun eigen weg vinden, er ontstaat meer interactie tussen de verschillende afdelingen.
Het ontvangstgebied is bewust op de negende verdieping opgenomen, want vanuit deze bovenste verdieping is de groene daktuin met koffiebar bereikbaar waar ontmoetingen plaatsvinden onder het genot van het vergezicht over Rotterdam. 

 

Transparant, akoestisch en no-nonsense

Wanneer de bezoeker de lift op de 9e verdieping verlaat, wordt hij door een brede loper in vloer en plafond naar het makkelijk te herkennen houten receptiemeubel begeleid. Achter het receptiemeubel staat een geïntegreerde vitrinekast met doorzicht naar buiten. De vitrinekast toont verschillende producten en materialen die de sfeer en beleving van de organisatie uitdragen. De grote ramen aan weerszijden van het ontvangstgebied verrassen en verwelkomen de bezoeker met een fantastisch uitzicht over de stad.
Transparantie is extra benadrukt in het ontwerp van EGM interieur. Er is doorzicht over de volle breedte van het pand dat tot stand komt door veel glazen wanden en puien rondom de (kantoor)ruimtes. Naast doorzicht zorgt dit ook voor veel natuurlijk daglicht op de afdelingen wat de werkvreugde, ambiance en productiviteit van de medewerkers kan bevorderen.  

Alle verdiepingen beschikken over flexibele werkplekken. Om de verdiepingen akoestisch optimaal in te delen, zijn de ruimtes opgedeeld in verschillende zones: een Welcoming zone, Specialized zone, Scrum places, Silence areas, Focus zones en Connect zones. Medewerkers kunnen zich terugtrekken in stiltezones of juist een drukkere plek opzoeken om te scrummen. 

 

Experience Routes

Om te inspireren en interactie te faciliteren kan men via ‘Experience Routes’ en trappen naar beneden gelegen verdiepingen afdalen. Iedere trap heeft een eigen vormgeving en een eigen ‘Experience Hub’. Omdat de hoofdhuurder actief is in de consumentenmarkt, wordt het productassortiment door middel van open vitrines geëxposeerd en uitgelicht. De ‘Experience Hubs’ zijn flexibel, vrij in te richten en verplaatsbaar zodat de gebruiker zelf kan bepalen welke producten geëxposeerd worden. De hubs zijn langs de route en aan de gevel zijde gepositioneerd zodat mensen buiten het gebouw ook kunnen zien wat er binnen geëxposeerd wordt.

 

Nederlandse materialen en meubels

Er zijn Nederlandse, natuurlijke en eerlijke materialen gebruikt in het ontwerp. Zo zijn balkenstructuren in de vergaderkamers zichtbaar, maar ook metaal, hout en beton zijn in ruwe vorm behouden. Op een typisch Hollandse, no-nonsense manier is te zien hoe elementen gemaakt kunnen worden en functioneel zijn. Al deze elementen zijn circulair: na afloop van de life-cycle zijn ze makkelijk afbreekbaar en herbruikbaar. 

Om het Nederlandse karakter te benadrukken zijn er vele groene plantenkavels opgehangen aan alle plafonds. Naast de associatie met de Nederlandse polder, bevordert dit de concentratie en werkt het stress-verlagend volgens de principes uit Evidence Based Design. Om het “Distinctly Dutch” ontwerp af te maken is er gekozen voor los meubilair van Nederlandse ontwerpers. 

 

Duurzaam gebouw(d)

Duurzaamheid heeft bij alle ontwerpkeuzes een belangrijke rol gespeeld. Low emissie materialen, up-to-date installaties, cradle-to-cradle toepassingen, ledverlichting, verswaterpunten, herbruikbare vitrines, veel groen en uitstekende bereikbaarheid met openbaar vervoer zijn slechts enkele voorbeelden daarvan. Omdat het een smart building is kunnen medewerkers inchecken via de smartphone en vooraf zien welke flexwerkplek beschikbaar is.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!