Studie Schoenenmuseum Museum-Plus

Duurzame aanpassing monumentaal museum SLEM in Waalwijk

Het nieuwe museum geldt als een waardevol en prestigieus project voor het centrum van Waalwijk

EGM architecten schetst een visie voor de transformatie van het voormalig gemeentehuis van Waalwijk naar een ingetogen chique museum.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

X

Studie Schoenenmuseum Museum-Plus

Evenwichtige samenhang tussen het monumentale complex en het nieuwe museum

Waalwijk kent een rijke historie als het gaat om de schoen- en lederindustrie, waar de stad om bekend staat. EGM architecten creƫerde een conceptuele visie voor het nieuwe Museum-Plus in Waalwijk, oftewel het schoenenmuseum. Het ontwerp vervult een duidelijke symboolwaarde voor de betrokken branche, illustreert de rijke historie van de stad en geeft uitdrukking aan de trots van de huidige inwoners en de volgende generaties. Daarnaast is gezocht naar een evenwichtige en afgewogen samenhang tussen het bestaande monumentale complex en het nieuwe museum.

Schoen- en leerindustrie

Het Museum-Plus wordt gevestigd in de binnenstad van Waalwijk, dé plek waar de schoen- en leerindustrie ontstond. De Raad van de gemeente Waalwijk heeft besloten het museum uit te breiden met verbindingen naar onderwijs, culturele instellingen en bedrijfsleven, waardoor een bezoek aan het museum nog aantrekkelijker wordt. EGM schetst een gebouw waar men van geniet en waar men met plezier komt, werkt en verblijft. Flexibiliteit, integraliteit, efficiency, toekomstbestendigheid en hoogwaardigheid van toegepaste productietechnieken en materialen vormen daarbij de minimale en vanzelfsprekende randvoorwaarden. 

Logische positionering van functies 

Bij binnenkomst wordt men als vanzelf naar de in het midden aanwezige, met leer beklede, balie getrokken, mede door het licht dat hier vanuit het dak komt. De ligging van verschillende functies is direct voor iedereen duidelijk. Zo heeft men de keuze uit het bezoeken van het café, het bekijken van werkzaamheden in het Living Lab, het deelnemen aan een workshop of congres of genieten van de museale collectie in het complex.

Ingetogen chique uitstraling

Het nieuwe museum kent een prettige balans tussen ingetogenheid, robuustheid, soberheid, functionaliteit en ruimtelijkheid, en heeft een ingetogen chique karakter. Het gebouw sluit aan bij de karakteristiek en identiteit van Waalwijk, waar de inwoners zich in kunnen herkennen en trots op zijn. Het nieuwe gebouw wordt op deze wijze, als bijzonder en herkenbaar object, hét symbool van de schoen-en lederindustrie in Waalwijk.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!