Studie Transformatie Hang 5-6 Rotterdam

Van kantoorpand naar modern en eigentijds woongebouw

Een alternatief tegen leegstand en een aanzet voor de stedelijke verdichting van Rotterdam

De kracht van het gebouw zit in de locatie. Net in de luwte van het centrum, met station Blaak even verderop en de Markthal pal om de hoek.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Studie Transformatie Hang 5-6 Rotterdam

Een eigentijds gebouw, klaar voor de toekomst

Hang 5-6 ligt vlakbij station Blaak, de drukke Hoogstraat en de welbekende Markthal, maar ligt zelf volledig in de luwte. Het voormalige kantoorgebouw stamt uit de jaren 50 en na een grondige verbouwing in de jaren 70 is er weinig aan veranderd. Ondanks de enorme potentie staat het pand al sinds 2011 leeg. Mede door de goede ligging in de luwte van het bruisende centrum van Rotterdam en op loopafstand van alle faciliteiten, is het ideaal voor bewoning.

Maximaliseren gebouwwaarde

In de huidige vorm heeft het gebouw weinig mogelijkheden. De grootste uitdaging bij het transformeren is de positie van het huidige trappenhuis in het gebouw. Deze is zo ongunstig geplaatst dat een flexibele en functionele indeling van appartementen sterk wordt beperkt. De toevoeging van een lift en het verplaatsen van het trappenhuis naar het hart van het gebouw resulteert in een flexibele plattegrond met maximaal daglicht in de appartementen.

Overgedimensioneerd betonnen casco

Zoals vele andere panden uit de wederopbouw kenmerkt ook Hang 5-6 zich door een overgedimensioneerd betonnen casco. Dit biedt de kans om het pand met vier verdiepingen op te toppen tot de toegestane maximale bouwhoogte van 35 meter. Zo ontstaat er binnen het bouwblok waar het gebouw deel van uitmaakt een gedifferentieerd ruimtelijk beeld, dat recht doet aan het idee van de Rotterdamse gebouwen: bouwblokken met individuele panden, variërend in hoogte. Bovendien wordt de waarde van het gebouw gemaximaliseerd.

De kracht zit in de locatie. Hartje centrum, met station Blaak even verderop en de Markthal pal om de hoek. Maar De Hang ligt net in de luwte.

Transformatie van kantoorpand naar woongebouw

Het oorspronkelijke pand heeft een kelder en een begane grond van ca. 500 m² en vier verdiepingen van 180 m². In het ontwerp worden op de begane grond drie grondgebonden woningen voorgesteld. Door een slimme ingreep met een verhoogde vloer en een zorgvuldig geplaatste vide, wordt de voorheen onbruikbare kelder bij de grondgebonden woningen betrokken en geschikt gemaakt voor bewoning. Het overige deel van de kelder wordt gebruikt als berging. 

De appartementen bevinden zich op de verdiepingen. Door het trappenhuis te verplaatsen naar het midden van de verdieping is het mogelijk alle appartementen een noord-zuid oriëntatie te geven. Aan de zuidzijde bevinden zich over de volle breedte van de gevel royale balkons, die in de zomer ook als luifel fungeren. In de noordgevel bevinden grote vensters, die voor veel lichtinval zorgen en een prachtig uitzicht over het Hoogkwartier en de Laurenskerk bieden. 

Aanzet tot stedelijke verdichting

In de ontwerpvisie voor de transformatie van Hang 5-6 wordt een nieuwe stedenbouwkundige kwaliteit toegevoegd aan de stad. Het project biedt een alternatief tegen leegstand en geeft een aanzet voor de stedelijke verdichting van Rotterdam. Met het totaalontwerp wordt het verhuurbare vloeroppervlak bijna verdubbeld, en de eigentijdse architectonische uitstraling zorgt ervoor dat het gebouw klaar is voor een nieuwe toekomst.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!