Studie Van Gelder Groente & Fruit (Ridderkerk)

Een beeldmerk voor de sector: alles draait hier om beleving

Een beeldmerk voor de sector: alles draait hier om beleving

Zichtbaarheid, herkenbaarheid en beleving staan centraal bij deze hypermoderne leverancier van groente en fruit.

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Studie Van Gelder Groente & Fruit (Ridderkerk)

Bijzondere vormgeving en transparantie zorgen voor een herkenbaar en dynamisch beeld van het bedrijf en de sector.

Van Gelder is een toonaangevende, hypermoderne leverancier van aardappels, groente en fruit. Om in te spelen op de groei van het bedrijf, wordt er in Ridderkerk vlakbij de A15 een nieuw bedrijfscomplex gerealiseerd. Met de nieuwbouw wil dit oer-Hollandse bedrijf niet alleen de bedrijfsprocessen structureren, maar met een experience-center vooral een duidelijk beeldmerk creƫren waarbij beleving centraal staat. In een besloten prijsvraag ontwierp EGM een iconisch gebouw waarbij de bedrijfsactiviteiten ook van buitenaf zichtbaar zijn en zorgen voor een continue wisselend beeld.

Bedrijfsproces en beleving

In het ontwerp is er een scheiding gemaakt tussen bedrijfsproces en beleving. Het hoofdgebouw met daarin de snijderij en de expeditieafdeling is sober en doelmatig, terwijl in het experience-center alles juist draait om beleving. Hier worden voorbeeldproducten geteeld, getest en geproefd en er vinden tentoonstellingen en congressen plaats.  De ideale plek om het bedrijf en de sector te leren kennen.

Transparant en zichtbaar

Een brede transportzone tussen beide gebouwen vormt het met hout beklede decor van het experience-center, een verwijzing naar de oude fruitkratten. Hieraan ‘hangen’ volumes met daarin  kookstudio’s,  nieuwe teeltproducten, vergaderkamers, expositieruimten, het restaurant, de receptie en het auditorium. Deze zijn onderling met elkaar verbonden door loopbruggen en trappen. Formele en informele routes wisselen elkaar af, leiden bezoekers, klanten en medewerkers langs allerlei activiteiten en zorgen zo ook buiten voor een continu wisselend beeld.

Een duidelijk beeldmerk

Het gebouw heeft de kenmerkende contouren van een kassencomplex en is daardoor ook vanaf de snelweg duidelijk zichtbaar en herkenbaar. Bijzondere verlichting versterkt deze contouren en zorgt s’ nachts voor een baken van licht. Het auditorium dat door de voorgevel naar buiten steekt, creëert met een beeldscherm extra exposure. Dichterbij heeft het gebouw een dynamische uitstraling: een geoliede en moderne machine die symbool staat voor de innovatiekracht van het bedrijf.  

Duurzaam en gericht op de toekomst

Omdat de opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid minimaal Breeam Excellent nastreeft, heeft EGM een aantal innovatieve oplossingen bedacht zoals:  het gebruik van PV-panelen, geïntegreerde windturbines, vergisting van snijafval (biomassa), opslag van warmte en koude in een ijskelder en het opvangen van hemelwater. Samen met de  ontwerpkeuzes zorgen deze maatregelen voor een herkenbaar, innovatief en duurzaam gebouw dat zich richt op de toekomst. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!