Woonzorgcentrum Hof van Egmont

Het nieuwe Hof van Egmont, Mechelen (België)

Elkaar ontmoeten in de huiskamer van de stad

Zolang mogelijk regie over het eigen leven houden en deel uit blijven maken van de Mechelse samenlevening

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

X

Woonzorgcentrum Hof van Egmont

Zolang mogelijk deel uit blijven maken van de Mechelse samenleving

Ter vervanging van het huidige woonzorgcentrum Hof van Egmont, heeft EGM architecten het ontwerp gemaakt voor nieuwbouw. Voor aanvang van de ontwerpopgave is middels workshops bijgedragen aan de totstandkoming van het programma van eisen. Eén van de ambities hierin is om de bewoners in het nieuwe Hof van Egmont de stedelijke kwaliteit en de levendigheid van de binnenstad van Mechelen te laten ervaren. Op deze manier blijven zij deel uitmaken van de Mechelse samenleving en houden de bewoners zo lang mogelijk de eigen regie over het leven in handen.

Toekomstbestendige woonvormen voor mensen met wisselende zorgbehoeften

Het gebouw gaat bestaan uit een woonzorgcentrum, centra voor dagverzorging, een centrum voor kortverblijf en nachtopvang. Het woonzorgcentrum huisvest woonvormen van acht personen voor bewoners met dementie, psychiatrische aandoeningen en woonvormen voor bewoners die helder van geest zijn met wisselende zorgbehoeften in een zelfstandige woning. In totaal is er plaats voor 210 vaste bewoners.

Hof van Egmont als huiskamer van de stad

Op de begane grond van het gebouw komen verschillende commerciële ruimtes waaronder een brasserie waar bewoners, maar ook bezoekers van buitenaf terecht kunnen. Zo kan het nieuwe Hof van Egmont als huiskamer van de stad functioneren, waarin jong en oud elkaar op een natuurlijke wijze ontmoeten. Door middel van ondersteunende domotica kunnen bewoners vrij in en om het gebouw bewegen binnen hun eigen leefcirkels.

 

De functies in het woonzorgcentrum zijn bestemd voor zowel haar bewoners als bezoekers van buiten. Op de begane grond van het gebouw is een brasserie gelegen waar bewoners en bezoekers terecht kunnen en elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast liggen commerciële functies. De binnentuin is voor iedereen toegankelijk en vormt tevens een nieuwe route in de stad.

 

Hof van Egmont is een samenwerking van EGM architecten en het Belgische LLOX architecten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!