Zorgboulevard Rotterdam

Winkelpromenade met de gezondheidszorg centraal, Rotterdam

Een gezonde mix van zorg en commercie

Een nieuw concept waarbij zorggerelateerde functies worden gecombineerd met commerciële functies. Alle faciliteiten onder één dak: het one-stop shopping principe, met de focus op gezondheid. Met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar vormt de zorgboulevard onderdeel van de stad.

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15

X

Zorgboulevard Rotterdam

Zorggerelateerde functies volgens one-stop shopping principe

De Zorgboulevard in Rotterdam-Zuid wordt gevormd door de Medimall en het naastgelegen Maasstad Ziekenhuis. Een nieuw concept dat breekt met het traditioneel ontwerpen voor de gezondheidszorg. Hier worden zorggerelateerde functies gecombineerd met commerciële functies. Eigenlijk heeft het ontwerp meer weg van een winkelpromenade met alles op het gebied van gezondheid, zorg en lifestyle. Alle faciliteiten onder één dak. Het 'one-stop' shopping principe. Goed voor zorgverleners en patiënten, maar ook inspelend op de groeiende vraag naar maatgerichte zorg binnen handbereik.

Zorgboulevard als onderdeel van de wijk

De Zorgboulevard en het aangrenzende Maasstad Ziekenhuis bevinden zich op de grens van de Rotterdamse wijken Lombardijen en IJsselmonde. Hier wordt een mix aan (zorg)voorzieningen aangeboden die jaarlijks zo'n tweeëneenhalf miljoen bezoekers trekt. De boulevard is hierdoor onderdeel van de stad. Het topklinische Maasstad Ziekenhuis fungeert als trekker voor de ontwikkeling van het gebied. Het ziekenhuis wil samen met de andere zorgverleners in de regio optimale zorg bieden, waarbij verbinding, gastvrijheid en betrouwbaarheid voorop staan. De zorgboulevard is hiervan een mooi voorbeeld: hier werken zorgorganisaties nauw met elkaar samen en wordt zorg op maat geboden in een gastvrije omgeving.

Gebouwen zijn een volwaardig bedrijfsmiddel. Een goed ontwerp heeft aantrekkingskracht op patiënten, specialisten en medewerkers. Maar ook op ondernemers en ketenpartners. Het gaat om het juiste gebouw op de juiste plek.

Arnold Sikkel, partner architect EGM architecten

Focus op gezondheid

Het nieuwe Maasstad Ziekenhuis zou een fors gebouw worden. Dit vroeg om een passend antwoord: geen kleine, aanvullende gebouwen, maar een groter gebouwvolume, parallel aan het ziekenhuis met tussen beide gebouwen een openbaar voetgangersgebied: de boulevard. Aan de boulevard liggen de hoofdentree van het ziekenhuis en de entrees van de verschillende functies in de Medimall. Het ontwerp van de Medimall sluit in materiaal en vorm goed aan bij het ziekenhuis. De transparante plint met diverse voorzieningen en het groen zorgen voor een vriendelijke uitstraling. Hier draait het niet om ziek zijn, maar vooral om beter worden.

Verbinding staat centraal

De door EGM architecten ontworpen Medimall is eigenlijk een soort bedrijfsverzamelgebouw met daarin zorgfuncties zoals een psychiatrisch centrum, een zorghotel, een kraamhotel, een revalidatiecentrum en een kliniek voor plastische chirurgie. Daarnaast zijn er ook commerciële functies gevestigd zoals winkels, kinderdagverblijf, kantoren en restauratieve voorzieningen. En juist die mix van voorzieningen maakt dit gebied zo dynamisch en innovatief. Een plaats voor ontmoeting, interactie en verbinding. Verbinding tussen mensen, tussen zorgfuncties en met de stad.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!