Kadoeler Breek

Healthcare zone, Amsterdam

Lifetime homes for old and new residents

A place where residents can remain in their own trusted neighbourhood as long as possible. Mutual dialogue and close cooperation led to the desired efficient structure of costs and resources.

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11

X

Kadoeler Breek

A new care area for the neighbourhood, spacious with ample attention to quality of life and safety. Nominated for the AAP 2012 (Amsterdams Architecture Prize).

The realisation of the Kadoeler Breek in Amsterdam-North has created a special place where residents can remain in their own trusted neighbourhood as long as possible. Therefore, the Kadoeler Breek gives a boost to the redevelopment area De Banne in Amsterdam-North.

 

Lifetime homes

The new construction project consists of lifetime homes (private- and social rental) for old and new residents. Residents of the old buildings were allowed to return to the new buildings. Comprehensive care is provided for the neighbourhood and its residents and residents meet each other in neighbourhood restaurant Coco's Keuken.

 

Residential care zone

The new construction project Kadoeler Breek is part of the plans for the renovation of the district Banne. The new building consists of 180 homes, a social service, welfare and parking, and together with the adjacent center plan it forms a new residential care zone for the district.

 

Variation of housing typologies

Like the other new buildings in the area Kadoeler Breek is a main structure with a plinth of three floors and several detached buildings. These buildings can accommodate market rental housing, housing in a protected environment and wheelchair homes. They have been elaborated in various types and meet the applicable grant requirements. By their spaciousness the housing is care resistant. Where possible, the houses have their entrance from the road, good for quality of life and safety.

 

A clear and recognisable identity

The baseboard includes a parking facility on the ground floor. The most most community-oriented features are on the first floor. The facade of the plinth is largely transparent to emphasize the community-oriented nature. The residential buildings are clear form and mainly built of masonry. The components enclose a collective roof garden with views of the adjacent nature reserve. Within the ensemble the components have their own identity from a color mix of anthracite, orange and off-white masonry.

 

Awards

AAP Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 - Nomination