Parnassia

New concept of care and housing in acute psychiatry, The Hague

In a close world, an illusion of openness was created

From a distance, the diversity of the structural parts is evident. Through careful detailing the interior looks different every time for residents and staff. That helps to break the daily routine.

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Parnassia

The architecture and the connection to the park-like environment create an illusion of openness in this closed world

Design a building that contributes to the safety of employees, offers support for more efficient care and takes into account the well-being of severely mentally ill patients. That was the task and challenge for EGM architecten. The basic concept was a building on the principle "ground-living", a new concept of care and housing in the acute psychiatry.

 

The centre includes three components: two closed hospitals for acute psychiatric and crisis intervention and a central building element, including therapeutic areas with an adapted gymnasium. The architecture and the connection to the park-like setting create an illusion of openness in this closed world. Themost challengingcategory of residents are housed within the two new clinics. From a distance, the diversity of the building components catch the eye, both in form and materials. Upon coming closer, the detail of the individual parts is striking. This careful detailing continues inside the building. Each therapy room is unique. So the interior of the rooms always looks fresh to the residents and staff who spend days in relative seclusion, breaking up the predictability.