Zorgboulevards - service voorzieningen

Een gezonde mix van zorg en commerciële voorzieningen

We werken samen met verschillende partijen aan één gemeenschappelijk doel: een goede integratie van zorg en commerciëel vastgoed. Dit bevordert samenwerking tussen zorgpartijen, genereert traffic en heeft een positieve invloed op de beleving van klanten.

In de zoektocht naar de juiste vastgoedstrategie denken ziekenhuisdirecties, hun adviseurs en gebouweigenaren steeds vaker over de inbedding van het kernziekenhuis in een omgeving met een zorgboulevard. Dit is een strategische keuze

Allereerst gaat het om de medische en zorginhoudelijke samenwerking tussen ziekenhuis en andere instellingen. Zodra instellingen met een eigen specialisatie en expertise letterlijk samenkomen ontstaan nieuwe zorgpaden en behandelmethoden voor gecombineerde problematiek. Zo ontstaan dwarsverbanden en wordt zorg op maat geboden passend bij wensen van de individuele klant.

 

Maatschappelijke integratie in de wijk

Daarnaast draagt het positioneren van het ziekenhuis in een zorgboulevard bij aan de maatschappelijke integratie van het ziekenhuis in de wijk. Met de keuze van de juiste huurders (bijvoorbeeld apotheek, hulpmiddelenwinkel, bloedbank of bevolkingsonderzoek) is het mogelijk om ook gezonde mensen naar het ziekenhuisterrein te trekken. Door ook wijkvoorzieningen in het concept op te nemen ontstaat er zo een mix van ziekenhuisbezoekers en wijkbewoners. Drempels verdwijnen. Het ziekenhuis is zo minder solitair en beangstigend.

 

Beleving omgeving en ziekenhuis

Voorzieningen zoals horeca en winkels op het gebied van lifestyle en gezondheid dragen bij aan een positieve beleving van het gebied. Dat straalt af op de beleving van het ziekenhuis. Door publieksvoorzieningen van het ziekenhuis naar buiten te brengen (bijvoorbeeld het personeels- en bezoekersrestaurant en kinderdagverblijf) wordt een fysieke verbinding gemaakt tussen de beleving van de omgeving en die van het ziekenhuis.

 

Buffer voor groei

Tot slot biedt de zorgboulevard de mogelijkheid voor het ziekenhuis de ruimte in het zorgcentrum als fysieke buffer te gebruiken bij groei. Ook kan het ziekenhuis te zijner tijd een keuze maken om bepaalde onderdelen van het programma meer een eigen identiteit te geven in de zorgboulevard. Denk hierbij bij voorbeeld aan een polikliniek plastische chirurgie of een revalidatieafdeling.

 

Onze ervaring in de praktijk

EGM architecten heeft ruime ervaring in het ontwerpen voor de zorg, maar ook voor kantoren en retail. Vanuit onze ervaring hebben wij zicht op de ontwikkelingen in deze sectoren. EGM is dan ook betrokken bij de grootste en de belangrijkste zorgboulevardontwikkelingen in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de Zorgboulevard Rotterdam, het Gezondheidspark in Dordrecht en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Allemaal projecten met hun eigen specifieke zorgboulevard.

Wij kijken daarbij verder dan een architectonisch goed gebouw. We hebben ook voor het samenwerkingsproces tussen de diverse partijen en zijn daarmee een natuurlijke gesprekspartner voor zowel de projectontwikkelaars van een dergelijk initiatief als de zorgprofessionals. We begeleiden deze projecten aan de kant van de opdrachtgever van initiatief tot realisatie.

 

De weg naar een succesvol resultaat

Wij willen samenwerken met de afzonderlijke partijen en werken aan één gezamenlijk doel: een goed functionerend complex met een omgeving waar mensen zich prettig voelen. Een omgeving die door een zorgvuldige stedelijke inpassing deel uitmaakt van de maatschappij. Het is de kunst om als architect de kwaliteit van het gehele plan te bewaken en te zorgen voor een hoogwaardige omgeving waarin de wetten van de markt (kunnen) gelden. We zijn niet alleen architect, maar hebben ook kennis van vastgoed, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Dit betekent dat we ons verplaatsen in de partijen met wie we samenwerken. Maar vooral ook in de patiënten, bezoekers en medewerkers. We ontwerpen immers voor de mensen in het gebouw.