“Interieur is niet belangrijk”

Het gaat om beleving, interieur is meer dan een lege doos in een stad

Wie denkt dat het bij interieur alleen gaat om het ophangen van een schilderij, de keuze van het behang, of het uitzoeken van de juiste tafel of stoel, heeft het mis. Het ontwerpen van een goed interieur gaat veel verder dan smaak en de kleur- of materiaalkeuze. Het gaat om de totaalbeleving. Hoe beleven en gebruiken mensen de ruimte en hoe kan het interieurontwerp hen daarin ondersteunen?

Voor wie maak je het, dat is de belangrijkste vraag

Rekening houden met de gebruiker, dat staat bij mijn ontwerpen altijd centraal. Dat geldt voor alle sectoren. Van kantoren en winkels tot verpleeghuizen, ziekenhuizen of psychiatrische instellingen. Hoe krijg je net die ene klant over de drempel, hoe kunnen medewerkers zo efficiënt en prettig mogelijk werken? En hoe kun je stress verminderen bij patiënten en de werkdruk van verplegers verlagen? Dat zijn de vragen die ik mezelf stel. En eigenlijk is de grootste vraag die ik mezelf als interieurarchitect wil stellen: voor wie maak ik het? Of zoals schrijver en dichter Maya Angelou stelt:

People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel

 

Interieur gaat veel verder dan functionaliteit

Bij verzorging en verpleging gaat het om de meest kwetsbare gebruikers. Hoe kunnen we juist die groep die zorg nodig heeft helpen? Hoe kunnen we de leefomgeving van onze ouderen en hulpbehoevenden zo aangenaam mogelijk maken met de best mogelijke zorg? Dat bedenken, dat is dankbaar werk. Bij het ontwerpen van het interieur voor een ziekenhuis gaat het dan ook niet alleen om het ontwerpen van wanden, vloeren, meubilair en de receptie. Maar ook om (dag)licht, kleurgebruik en het toepassen van natuurlijk groen of uitzicht op de natuur. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat de omgeving kan bijdragen aan het welzijn van de mens en het herstel kan bevorderen. Daarom passen we bij EGM architecten Evidence Based Design, Healing Environment, Planetree, Healing Art en omgevingspsychologie toe in onze ontwerpen om tot een optimaal resultaat te komen.

 

De natuur werkt stressverlagend, buiten én binnen

Een voorbeeld van een interieurontwerp waarbij de principes van Planetree en Healing Environment zijn toegepast, is het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In dit ziekenhuis kijken alle patiëntenkamers uit op de omgeving. Om die buitenwereld ook binnen zichtbaar te maken, hebben we van diezelfde omgeving wandvullende prints ontworpen. Deze komen terug op strategische plekken in het ziekenhuis. Onderzoek wijst namelijk uit dat herkenbare landschappen afleiden, stressverlagend werken en zo bijdragen aan sneller herstel van de patiënt. De herkenbare afbeeldingen verwijzen allemaal naar het verzorgingsgebied van het ziekenhuis: grootstedelijkheid, Delft, polders, kassen en het strand. Bij de nieuwbouw van het Erasmus MC in Rotterdam zijn we momenteel bezig met het voorselecteren van een aantal natuurfotografen die uitgenodigd worden om een voorstel te doen om ook in dit academische ziekenhuis op verschillende plaatsen in het gebouw ‘natuur’ te exposeren.

Interieur gaat veel verder dan smaak. Zonder interieur is er geen gebouw en hebben we alleen een lege doos die de stad vult

 

Daglicht is essentieel, en als het er niet is dan maken we dat gewoon

Het is bewezen dat daglicht bijdraagt aan het genezingsproces. Maar soms is er geen daglicht mogelijk en dan bedenk ik als interieurarchitect oplossingen om dat daglicht te simuleren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van biodynamische verlichting. Dat is verlichting die het ritme van dag en nacht en alles wat er tussen ligt simuleert en bevordert. Dit gebruiken we bijvoorbeeld bij psychiatrische instellingen. Overdag is er meer blauw licht waardoor er meer cortisol aangemaakt wordt. Dit stimuleert de alertheid en zorgt er bijvoorbeeld voor dat cliënten minder vallen. ‘s Avonds is het licht warmer. Hierdoor wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt, wat de nachtrust bevordert. Dit zorgt voor een natuurlijk dag- en nachtritme, essentieel voor psychiatrische patiënten.  

 

What’s in it for them?

Keuzes maken die de werkprocessen ondersteunen, inspelen op de individuele eisen, normen en waarden van iedere gebruiker. Van schoonmaker tot CEO. Het gaat om de mensen in het gebouw en hoe zij het gebouw van binnenuit beleven en ervaren. Dat is wat ik als interieurarchitect bij EGM het meeste doe, me inleven in de gebruiker. What’s in it for them? Interieur is heel belangrijk. Interieur gaat veel verder dan smaak. Zonder interieur is er geen gebouw en hebben we alleen een lege doos die de stad vult.

 

World Interiors Day, klik hier voor de website.