Anna Paviljoen krijgt nieuw leven

OLVG neemt gloednieuw moeder- en kindcentrum in gebruik

Een begrip in Amsterdam en omstreken keert terug: het Anna Paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG).

Van 1925 tot 1996 werden er ontelbaar veel Amsterdammers geboren. De kraamafdeling van het OLVG was vernoemd naar Anna, de beschermheilige en patrones van vrouwen. In 1996 moest het oude gebouw plaatsmaken voor nieuwbouw van het OLVG. Vandaag, na drie jaar bouwen, neemt het OLVG een gloednieuw moeder- en kindcentrum met dezelfde naam, in gebruik. In maart 2015 volgt de officiële opening. EGM architecten heeft het nieuwe Anna Paviljoen ontworpen. OTH architecten was verantwoordelijk voor de vaste inrichting. Zorgsuites Zorgsuites In het Anna Paviljoen voegt het topklinische ziekenhuis de afdelingen Verloskunde, Neonatologie en kraamafdeling samen tot een toonaangevend moeder- en kindcentrum.

 

In de nieuwbouw blijven moeder en kind altijd bij elkaar – ook als een van beide extra medische zorg nodig heeft. Elke aanstaande moeder krijgt een eigen moderne zorgsuite die geheel op de wensen van moeder, kind en partner zijn afgestemd. De suites zijn ruim, licht en van alle gemakken voorzien, zoals een eigen badkamer, kluisje, koelkast en bedbank voor de partner. Er zijn drie soorten suites: grote zorgsuites kleine zorgsuites en neosuites. Ook zijn er drie dagbehandelingskamers.

 

Alle suites van het Anna Paviljoen beschikken over een logeerbed, zodat (toekomstige) vaders ook bij moeder en kind kunnen overnachten. Moeder en kind samen Moeder en kind blijven samen Tiba Spaapen, afdelingsleider in het Anna Paviljoen: “Wij weten dat het goed is voor moeder en kind om na de bevalling bij elkaar te blijven. In alle rust en privacy bij elkaar kunnen zijn, is goed voor de band tussen ouders en kind. Het bevordert bovendien het herstel na de bevalling/geboorte.”

 

Begin 2013 werd met de opening van de nieuwe Kinderverpleegafdeling, de eerste fase van het moeder- en kindcentrum afgerond. Over het OLVG Het OLVG is bestuurlijk gefuseerd met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Beide ziekenhuizen hebben moeder en kind zorg als speerpunt. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis neemt in november het Toorop Paviljoen, een centrum voor geboortezorg, in gebruik.