Beatrix Ziekenhuis

Modern ziekenhuis met geïntegreerde Planetree filosofie in Gorinchem

Een professioneel, modern en gastvrij ziekenhuis voor patiënten, medewerkers en bezoekers

Een modern ziekenhuis waarbij de Planetree filosofie geïntegreerd is. Hier staat de mens achter de patiënt centraal. Een inschrijfbalie die doet denken aan een hotelreceptie en artsen die bij patiënten op bezoek komen. Een warm, gastvrij en flexibel ziekenhuis.

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Professioneel, kleinschalig en mensgericht, dat zijn onder meer de kernkwaliteiten van Rivas Zorggroep. Zorg die gebaseerd is op de principes van Planetree waarbij de mens achter de cliënt centraal staat. Het Beatrix Ziekenhuis dat deel uitmaakt van Rivas Zorggroep, heeft een ingrijpende renovatie ondergaan waarbij deze kernkwaliteiten vertaald zijn in een modern, gastvrij en flexibel ziekenhuis.

Planetree

Het Beatrix Ziekenhuis dat stamt uit begin jaren tachtig was verouderd en na twintig jaar aan een revitalisatie toe. De organisatie greep deze gelegenheid aan om de 'Planetree filosofie' te implementeren. Een organisatiemodel waarbij de patiënt als mens centraal staat. Dit komt onder andere tot uiting in kleurgebruik, daglicht, geluid en beplanting. Allemaal elementen om een zo aangenaam en vertrouwd mogelijke omgeving te creëren voor de patiënt, maar ook voor de medewerker.

Nieuwbouw en renovatie

De centrale hal is het meest in het oog springende onderdeel van de grootscheepse renovatie, maar zeker niet het enige. Er is een nieuw OK-complex gebouwd, alle poliklinieken zijn gerenoveerd, er zijn 55 dagverplegingsplaatsen toegevoegd en er is gezorgd voor een betere integratie van de Spoedeisende Hulp (SEH) en de huisartsenpost.

Gastvrij en warm

Gastvrijheid staat centraal bij nieuwbouw Beatrix Ziekenhuis. Dat begint al bij binnenkomst in de entreehal. Een lichte open ruimte, met warme kleuren en een inschrijfbalie die meer weg heeft van een hotelreceptie. Ook in de poliklinieken draait alles om patiëntvriendelijkheid. Hier geen wachtruimtes, maar spreek- en onderzoekskamers waar de arts bij de patiënt op bezoek komt in plaats van andersom. En doordat de combinatie dagbehandeling/OK-complex direct gekoppeld is aan het ontvangstgedeelte in de centrale hal, heeft dit behandelgedeelte de uitstraling van een luxe privékliniek.

Flexibiliteit

De nieuwe manier van werken zorgt voor een grote mate van flexibiliteit. De spreek- en onderzoeksruimtes zijn grotendeels gelijk en dus universeel inzetbaar. Dat geldt ook voor de OK's. De basisapparatuur en de maatvoering zijn overal hetzelfde, zodat vrijwel alle specialismen in elke OK-ruimte terecht kunnen. En het gerenoveerde gebouw kan ook inspelen op de ontwikkeling naar meer ambulante zorg.

On Going concern

De planning was verdeeld in achttien fasen en per fase vonden er op verschillende plekken in het ziekenhuis gelijktijdig bouwwerkzaamheden plaats. Hierbij werd 'on going-concern' gebouwd. Omdat het ziekenhuis gewoon doordraaide, vereiste dit intensieve afstemming met de gebruiker. De openbare, centrale hal is de logistieke spil van waaruit vrijwel alle afdelingen kunnen worden bereikt. Hier moesten veel tijdelijke voorzieningen getroffen worden om de bezoekersstromen door te kunnen laten gaan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!