Conceptual Design Award De Drie Eiken

Nominatie Innovation for Health 2014 voor Zorghotel De Drie Eiken

Om creatief denken te stimuleren en innovatieve oplossingen te bedenken voor de gezondheidszorg zijn ontwerpers nodig die 'out-of-the-box' denken. Vanuit deze cross-over gedachte gaf Innovation for Health ontwerpers de mogelijkheid innovatieve concepten te presenteren tijdens Innovation for Health 2014. De projecten bestonden uit visuele concepten voor innovatieve oplossingen voor actuele complexe vraagstukken binnen de gezondheidszorg.

Nominatie Innovation for Health 2014

Zorghotel Drie Eiken is een tussenstap tussen het verblijf in een ziekenhuis en de terugkeer naar huis. Het project ontving een nominatie voor deze Conceptual Design Award. EGM architecten en LLox architecten ontwierpen het Zorghotel Drie Eiken in Antwerpen als een tussenstap tussen het gespecialiseerde ziekenhuis en de warme thuisomgeving. Patiënten verblijven na een ingreep of een behandeling vaak in het ziekenhuis om aan te sterken. Niet alleen is het ziekenhuis de duurste schakel in de gezondheidszorg – zo’n 500 euro per dag per patiënt – bovendien is niet elk ziekenhuisverblijf op maat van de patiënt gemaakt.

Zorghotel Drie Eiken

Zorghotel Drie Eiken biedt een comfortabele en sfeervolle omgeving waar patiënten even tot rust kunnen komen en aan kunnen sterken voordat zij naar huis gaan. Maar ook mensen met een chronische ziekte of mensen die tijdelijk lichte verzorging nodig hebben, kunnen hier samen met hun familie, begeleider of mantelzorger terecht. Het zorghotel heeft de allure van een viersterren hotel maar niet de uitstraling van een ziekenhuis. Zorg is aanwezig, maar niet zichtbaar. Wat wel zichtbaar is, is de kwaliteit, het comfort en de gastvrijheid.

De jury bestond uit Mark Bloemendaal (ceo Implementation IQ and Healthcare Innovation Portal), Sabine Wildevuur, (head of creative carelab of Waag Society), Johan Wagenaar (director and curator of Het Instituut)en werd geleid doorProf. Robert Zwijnenberg, director of The Arts and Genomics Centre (TAGC).

 

De winnaar van de Conceptual Design Award was Renee Scheepersmet haar project Revealing Maps of Cancer Care.