Conference Regional Healthcare

Europese top-experts delen kennis over nieuwe concepten, zorgmodellen, organisatorische structuren en systemen, innovatieve principes planning, ontwerp, financiering en infrastructuur

Helsinki Finland 6 en 7 juni 2013.

Veranderende zorgbehoeftes vragen om nieuwe inzichten. EGM architecten geeft samen met20 top-expertseen uniek beeldvan de laatste ontwikkelingenin de EU op de internationale conferentie 'Regional Health Care in 2025 - Needs and Challenges'. Welzijns- en zorginstellingen staan onder grote druk, zowel in Finland als in de rest van Europa. Bijna alle EU-landen hebben een naoorlogse babyboom meegemaakt en doordat deze zestig- en zeventigjarigen ouder worden en meer zorg nodig hebben, verandert een groot deel van het zorglandschap. De eens moderne ziekenhuizen die in de jaren ’50 en ’60 zijn gebouwd, hebben duidelijk hun beste tijd gehad. Zelfs ziekenhuizen uit de jaren ’80 neigen het ontwerp van deze vroegere faciliteiten te herhalen. Ze zijn niet meer voldoende toegankelijk of aanpasbaar voor de veranderende behoeftes van de huidige en toekomstige bevolking. Datzelfde geldt voor zorginstellingen en huisvesting voor ouderen. Tekorten zorgen voor nieuwe druk, zoals een sociaal isolement of te weinig ondersteuning bij revalidatie. Er moet veel veranderen, maar gelet op de economische situatie zal daar minder geld voor beschikbaar zijn.
 

Conference 'Regional Health Care in 2025 - Needs and Challenges'

Diverse landen ontwikkelen verschillende oplossingen voor hetzelfde probleem. We kunnen veel van elkaar leren. Daarom heeft het Sotera Instituut van de Aalto Universiteit, samen met het European Centre for Healthcare Assets and Architecture (ECHAA), een internationale conferentie over ‘Regionale Zorg in 2025 – Behoeftes en Uitdagingen’ georganiseerd op 6 en 7 juni 2013 in Helsinki.

Op de conferentie komen twintig top-experts van Europa samen, en hun analyses en presentaties zullen een uniek beeld geven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied in de EU. Op de conferentie wordt ook gesproken over nieuwe denkmethodes uit Finland: veel van deze projecten zijn nog niet eerder gepubliceerd. De onderwerpen en casestudy’s, uit Europa en Finland, bevatten het gehele spectrum van gezondheidszorg en sociale zorg, van de hervorming van grote academische ziekenhuizen tot verzorgingshuizen. Er zijn presentaties over nieuwe concepten, nieuwe zorgmodellen, organisatorische structuren en systemen en nieuwe, innovatieve principes voor het plannen, ontwerpen, financieren en bouwen van allerlei soorten nieuwe infrastructuur voor de zorg.

Integraal systeem

Veel overheden beschouwen grote hervormingen in de gezondheidszorg als een noodzakelijke volgende stap. Ze stappen over van dienstverlening (het ziekenhuis-centrisch model) naar een geïntegreerd systeem dat zorgt voor een verbetering in de samenhang en samenwerking tussen acute zorg, primaire zorg en sociale zorgdiensten.
 

Regionalisering

Een opvallend kenmerk van ‘verandering in actie’ is de toenemende ontwikkeling naar regionalisering, waardoor de lokale overheid en zorginstellingen meer autonomie krijgen om de aanspreekbaarheid en verantwoordelijkheid te verbeteren.

Nieuwe EU-wetten zullen ook een impact hebben op de zorgsystemen. Vanaf oktober 2013 moeten lidstaten een richtlijn invoeren voor patiënten die zorg over de grens ontvangen. Dit maakt het makkelijker voor patiënten om verzekerd te zijn in het ene land, en zorg te ontvangen in een ander land. Onder de rechten vallen ook betere toegang tot informatie over behandelkwaliteit en de vergelijking van omstandigheden tussen verschillende ziekenhuizen.

Onderwerpen: De veranderende context van de levering van zorg.