Congres Zorg & Facilitair

Eric Wendel over het Reinier de Graaf Gasthuis en een nieuwe visie op de zorgbouw

Het congres Zorg & Facilitair van 24 November 2016 had als centraal thema: de verandering in de zorg en de daarmee gepaard gaande veranderingen voor het facilitair management. Eric Wendel, architect en partner bij EGM, nam tijdens zijn presentatie het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft als voorbeeld van een nieuwe aanpak in de zorgbouw, waarbij het Delftse Model centraal staat.

Delfts Model als inspiratie

Bij het Reinier de Graaf Gasthuis is het Delftse Model een voorbeeld van een nieuwe benadering van het ontwerp- en bouwproces, waarbij de opdrachtgever een andere rol heeft, kaders net iets steviger worden neergezet, het facilitair bedrijf volop betrokken is en geïntegreerd werken een andere betekenis heeft.

Succesvolle resultaten

Dat deze werkwijze succesvol is blijkt wel uit de resultaten, die spreken voor zich. Het compacte gebouw en het proces zijn ruim binnen alle afgesproken kaders gerealiseerd, waarbij er ook ruimte is voor een mooi, prettig en gastvrij ziekenhuis dat het werken en vooral het zorgen voor de mens ondersteunt. Een plek waar iedereen zich thuis voelt… het meest verbonden ziekenhuis.

Vernieuwende uitgangspunten

Bij het ontwerp waren kernbegrippen als Kwaliteit en Veiligheid, Gastvrijheid en Doelmatigheid, Verbondenheid en Innovatie leidend. Gecombineerd met de gekozen methodiek en vernieuwende uitgangspunten levert dit inspirerende resultaten op.