Drie Eiken krijgt eervolle vermelding

Zorghotel genomineerd voor Internationale Bouwprijs NVTG 2016

Zorghotel Drie Eiken in Edegem (Belgiƫ) heeft een eervolle vermelding gekregen voor de Internationale Bouwprijs 2016. Dit werd bekend gemaakt op dinsdag 19 april, tijdens het wereldcongres van de Federation of Health Care Engineering (IFHE). Het ontwerp speelt in op de (Europese) trends in de gezondheidszorg en biedt volgens de jury de perfecte oplossing voor mensen die thuis niet kunnen herstellen.

Tussen ziekenhuis en thuis

Het hotel is een ontwerp van EGM architecten en het Belgische LLOX architecten en is een tussenstap tussen ziekenhuis en thuis. Hier kunnen patiënten herstellen en krijgen ze vierentwintig uur per dag zorg in een  luxe en comfortabele hotelomgeving. Het hotel dat uniek is in België, is een gezamenlijk initiatief van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het AZ Monica.

Healing environment

Het thema voor de internationale prijs was dit jaar: “Een healing environment voor alle gebruikers”. De projecten werden beoordeeld op de relatie tussen het welbevinden van patiënten, cliënten en infrastructuur. Kernwaarden die in het ontwerp van Drie Eiken naar voren komen. Of zoals de jury dit omschreef:

Een innovatief ontwerp dat zorg combineert met de dienstverlening van een hotel. Zoals het zorghotel is gericht op de revalidatie van mensen die net het ziekenhuis verlaten hebben, zo speelt het ontwerp in op de internationale trends in de zorgverlening.

Zorg is aanwezig maar niet zichtbaar

Het zorghotel speelt in op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg waarbij korter verblijf in het ziekenhuis gestimuleerd wordt. Hier kunnen mensen herstellen in een comfortabele en gastvrije omgeving, waar zorg wel aanwezig maar niet zichtbaar is. Wat wel zichtbaar is, is de kwaliteit en de gastvrijheid. Patiënten zijn gasten die hier kunnen herstellen in een comfortabele omgeving met een warme en luxe uitstraling.  Een voorwaarde is wel dat de gasten niet meer acuut ziek zijn of geen constante gespecialiseerde zorg nodig hebben.

Inpassing in de groene omgeving

Integratie in de omgeving was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. Het masterplan van het ziekenhuis wordt sterk bepaald door groene heuvelruggen. Om de omgeving zoveel mogelijk intact te laten is het moderne gebouw letterlijk in de bestaande heuvel geplaatst. Hierdoor is het gebouw geïntegreerd in de omgeving en wordt diezelfde groene omgeving binnen nog beter zichtbaar. Het volume is compact en helder, laat zoveel mogelijk ruimte over voor het landschap en is daardoor energetisch duurzaam.