EGM in het nieuws

Stadstuinwoning: verdichtend, duurzaam en groen

De woondruk op de groene ruimte rond de stad is groot. Om deze druk weg te nemen lijkt het verdichten van de stad door de bouw van nog meer appartementen, het enige alternatief. Veel inwoners willen echter een huis met een tuin. Architect Erik Fokkema geeft in het NVM Magazine zijn visie op deze opgave met zijn ontwerp de 'Stadstuinwoning'. Een woningtypologie waarbij enerzijds verdicht wordt en anderzijds volop ruimte is voor groen in de vorm van ruime tuinen.

Een huis met een tuin. Het ideaal voor de Nederlandse woonconsument. En toch kan niet iedereen dat ideaal bereiken. Nederland heeft wat dat betreft te weinig grond en in stedelijke gebieden is het niet de meest aansprekende vorm van stedenbouw. Daarom zijn er in Nederland eigenlijk slechts twee woningtypologiën: appartementen of woningen met een tuin. Vanuit het Ministerie van VROM is het voornemen geuit om in de toekomst de schaarse ruimte die we nog over hebben te behouden en meer te gaan verdichten door de bouw van nieuwe woningen. Simpelweg zou dit betekenen dat er meer appartementengebouwen gerealiseerd zouden moeten worden. Nog meer woningen waar de klant niet altijd om vraagt. Het alternatief om meer woningen met tuinen dichter bij elkaar te zetten en dus een grotere dichtheid creëren dan nu al bij de Vinex wijken het geval is, is al evenmin aantrekkelijk.

De Stadstuinwoning is het resultaat van deze studie.

Dit gegeven heeft bij EGM architecten geleid tot de vraag of het mogelijk was een tussenvorm van een woningtypologie te bedenken, waarbij enerzijds verdicht kan worden en anderzijds alle, vooral ook verschillende woningen, van ruime tuinen te kunnen voorzien. Uiteraard spelen duurzaamheidsaspecten een belangrijke rol zoals: dubbel of meervoudig grondgebruik, mogelijkheden tot het creëren van een energieneutrale of energiegenererende woning, toepassing van veel groen en duurzaam materiaalgebruik.