EGM wint Betonprijs 2013

Prijs voor Erasmus MC in categorie Uitvoering

De nieuwbouw van het Erasmus MC heeft de Betonprijs in de categorie Uitvoering gewonnen. Dit werd 20 november bekend gemaakt door juryvoorzitter Cees Brandsen tijdens het Betonprijsdiner in het Hulstkampgebouw in Rotterdam.

Het Erasmus MC was een van de vier genomineerden van in totaal 42 inzendingen in deze categorie. De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast. Dit jaar zijn in totaal 99 projecten ingediend voor acht verschillende categorieën waaronder: bruggen en viaducten, natte waterbouw, woningbouw, utiliteitsbouw, restauratie/reparatie, uitvoering en betontechnologie.

Nieuwbouw Erasmus MC

Na 45 jaar dienst was de bestaande hoogbouw van het Erasmus Medisch Centrum aan vervanging toe. EGM architecten ontwierp een 120 meter hoge slanke toren vlakbij het bestaande ziekenhuis. Hierdoor bleef het ziekenhuis herkenbaar en bereikbaar voor de bewoners van Rotterdam. Onder meer door toepassing van prefab betonnen kernen, stalen kolommen en witte sierbetonnen sandwichelementen was het mogelijk het hele gebouw als een prefab bouwpakket ter plaatste te assembleren.

Bijzondere hijsloods

Door de positie van de toren en de extreme elementgewichten (35 ton) koos de bouwcombinatie voor een bouwmethodiek met een zichzelf omhoogdrukkende bouwloods. Deze constructie, die in de volksmond ‘hijsloods’ wordt genoemd, kende een gewicht van 450 ton en was 60 meter lang, 25 meter breed en twee verdiepingen hoog. Na elke gereedgekomen verdieping drukte de hijsloods zichzelf omhoog. Door toepassing van deze loods werd een werkomgeving gecreëerd die onafhankelijk was van weersomstandigheden. Zo ontstond er een soort ‘fabriek’, waar industrieel kon worden geassembleerd.

 

Dit resulteerde in een bouwtempo van een verdieping per week en een bouwtijd van slechts negen maanden! Omdat de logistiek perfect was geregeld, was er minimale bouwoverlast voor het naastliggende in bedrijf zijnde ziekenhuis.

Kennis, ervaring en vakmanschap

De jury was zeer gecharmeerd van de nieuwbouw van het Erasmus MC omdat het een geslaagd voorbeeld is van ter plekke industrieel bouwen met veel vertoon van kennis, ervaring en vakmanschap.