Energie via transparante gevel

Innovatieve zonnepanelen in gevel wekken energie op én creëren prettig binnenklimaat

EGM architecten, ODS Geveltechniek en Pellikaan ontwierpen samen met Wellsun een gevel waarin energieopwekking en zonwering volledig zijn geïntegreerd.

Innovatieve zonwering

Door een innovatieve zonwering met transparante zonnepanelen is het nu ook mogelijk om via de gevel grote hoeveelheden energie op te wekken zonder concessies te hoeven doen aan transparantie en design. Het toepassen van zonnepanelen op gevels om gebouwen energieneutraal te maken, is niet heel gebruikelijk. Het levert donkere gesloten gebouwen op, terwijl glazen gevels daglicht, transparantie en ruimtelijkheid bieden.

Transparante en meest efficiënte zonnepanelen

Het door Wellsun ontwikkelde innovatieve zonweringsysteem, de Lumiduct, bestaat uit transparante panelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het diffuse, zachte daglicht door. Zo is het mogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren met geïntegreerde zonwering, die aanzienlijk meer energie opwekt dan een gesloten gevel met ‘normale’ zonnepanelen. Met een rendement van meer dan 30% zijn de toegepaste zonnepanelen de meest efficiënte die er bestaan.

Een open en transparant gebouw en meer daglicht dan met andere zonwering    

Meerwaarde voor binnenklimaat volgens TU Eindhoven

De gevel heeft ook meerwaarde voor het binnenklimaat. TU Eindhoven vergeleek de zonwering met een gangbare, geautomatiseerde zonwering op energieverbruik voor koeling, verwarming en verlichting. Eerste resultaten laten zien dat de energieopwekkende zonwering wat betreft koeling vergelijkbaar presteert, maar dat er minder verwarming nodig is en er meer daglicht binnenkomt.

Primeur voor Alblasserdam langs de A15

De primeur is voor Alblasserdam. Daar wordt de energieopwekkende zonwering voor het eerst toegepast langs de A15 in een gevel van veertig vierkante meter bij het kantoor van Mondial Movers. De innovatieve gevel creëert perfecte daglichtomstandigheden in het gebouw, gecombineerd met volledige transparantie en hoge energieprestaties. Een volgende stap in het energieneutraal maken van gebouwen is hiermee gezet.

Wellsun wint prijs DOEN Energie[s]topper 2018

Begin 2018 heeft Wellsun de DOEN energie[s]topper 2018 gewonnen. Met deze prijs wil Stichting DOEN duurzame initiatieven sterker en meer zichtbaar maken. Wellsun wil met het gewonnen prijzengeld het systeem nog efficiënter en goedkoper maken, zodat het in de toekomst in elk gebouw toegepast kan worden.

De energieopwekkende gevel in het nieuws  

RTL Nieuws - Gevel die energie geeft 

AD Drechtsteden - Wereldprimeur zonnepanelen uit de ruimtevaart

NRC - Kantelende ramen volgen de zon

Team

Wellsun, DelftODS Geveltechniek, BarendrechtEGM architecten, DordrechtPellikaan Bouwbedrijf, Tilburg