Ziekenhuis apotheek OLVG

Renovatie, vernieuwing en uitbreiding van ziekenhuisapotheek, Amsterdam

Efficiëntie, hygiëne, veiligheid en complexiteit verenigd in één ontwerp

'Going concern' bouwen op een beperkte ruimte middenin de stad, dat was de uitdaging. Het resultaat is een ziekenhuisapotheek waar harde en zachte eisen met elkaar in balans zijn: efficiëntie, hygiëne en veiligheid versus beleving, transparantie en herkenbaarheid.

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

X

De ziekenhuisapotheek van het OLVG heeft een interne renovatie ondergaan. Vanwege ruimtegebrek was uitbreiding noodzakelijk. Daarnaast voldeed de bestaande apotheek niet meer aan de strengere wet- en regelgeving. De apotheek verzorgt de inkoop, bereiding, aflevering en de kwaliteitscontrole van geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt. In totaal gaat het om zo'n 200.000 medicatie-opdrachten per jaar.

 

Efficiëntie versus beleving

Efficiëntie, hygiëne, veiligheid en complexiteit zijn kernwoorden bij het ontwerpen van een apotheek. Daarnaast spelen ook transparantie, herkenbaarheid en beleving een grote rol. EGM architecten heeft bij het ontwerp voor de apotheek geprobeerd zowel de harde als de zachte eisen met elkaar in balans te brengen. Zo is in de ziekenhuisapotheek het lab als herkenbaar binnengebied ontworpen met daaromheen kantoren, cleanrooms en logistieke ruimtes. De grote hoeveelheid glas en daglichttoetreding maakt deze ruimte transparant en overzichtelijk. Zo zien de medewerkers met wie en voor wie ze werken en hebben patiënten zicht op het werkproces.

 

Going concern

De ziekenhuisapotheek heeft een centrale plek gekregen in het ziekenhuis: dichtbij de afdelingen die veel contact hebben met de ziekenhuisapothekers, boven de Spoed Eisende Hulp, onder het Anna Paviljoen en naast de Intensive Care. Bij de verbouw van de apotheek werd er 'going concern' gebouwd, waarbij het ziekenhuis in gebruik bleef De verbouw werd in twee verschillende fasen uitgevoerd waarbij interim oplossingen bedacht werden. Samenwerking, communicatie en een strakke planning waren hierbij belangrijk. Vooral als gaat om beperkte ruimte op een binnenstedelijke locatie, zoals hier het geval is. Het werken op een 'postzegel' vergt veel van alle partijen.

 

Samenwerking

De samenwerking tussen EGM en het OLVG gaat ver terug. Al vanaf 1988 is EGM betrokken bij diverse groot- en kleinschalige nieuwbouw, verbouwingen en uitbreidingen. En 25 jaar later werken we nog steeds samen, binnen een indertijd ontworpen en nog steeds sterk Masterplan. Met als meest recente projecten de poli-apotheek die in 2013 werd opgeleverd en de ziekenhuisapotheek en het Anna Paviljoen die in 2014 in gebruik zijn genomen.

 

Erkenningen

Zorginnovatieprijs 2014 - nominatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!