Kinderziekenhuis Peru wint prestigieuze prijs

Tony Molleapaza Rojas beste ziekenhuis ter wereld

Het Tony Molleapaza Rojas kinderziekenhuis in Arequipa (Peru) is uitgeroepen tot winnaar van de Design & Health International Academy Award voor het beste ziekenhuis ter wereld in de categorie tot 40.000 m2. De prijs is uitgereikt tijdens het gala van het negende Design & Health World Congres in Brisbane Australiƫ.

De prijs werd in ontvangst genomen door prof. ir. Bas Molenaar, voormalig EGM partner. Bas gaf in zijn bedankrede aan dat winnen van deze prijs een grote eer is. Het is een kleinschalig maar toch ongelooflijk belangrijke project in Peru. Tijdens het congres gaf Bas een lezing over de succesfactoren en de totstandkoming van het ziekenhuis. Onder andere menselijke maat, gebruik van lokale materialen, wayfinding, begrijpelijke architectuur en het stimuleren van een sociaal netwerk waren belangrijke aspecten gedurende het ontwerp en de realisatie.

 

Opdrachtgever PAZ-Holandesa

EGM architecten ontwierp het kinderziekenhuis voor de stichting PAZ-Holandesa, dat kinderen met een aangeboren afwijking zoals o.a. een schisis of klompvoet gratis medische hulp en nazorg biedt. Het gratis aanbieden van deze zorg helpt deze kinderen uit hun isolement te komen. Vanuit EGM's maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid heeft het bureau besloten het Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis te sponsoren door het ontwerp voor eigen rekening uit te voeren. De bouw en inrichting van het ziekenhuis zijn tot stand gekomen door schenkingen van Nederlandse particulieren, fondsen, bedrijven en ondersteuning van een aantal lokale instellingen.

 

Paviljoens

Het ontwerp bestaat uit een collectief van kleine paviljoens, waarin de verschillende functies zijn geplaatst: 40 bedden, operatiekamers, een polikliniek, een röntgenafdeling, een revalidatie-afdeling, een laboratorium, een apotheek, een keuken, een restaurant, een familiehuis en een gastenverblijf. De paviljoen-opzet is ingegeven door praktische overwegingen zoals aardbevingsgevaar, anderzijds sluit de kleinschaligheid goed aan bij de functies van het kinderziekenhuis. De bestaande hoogteverschillen, gevormd door voormalige landbouwterrassen, zijn geïntegreerd in het plan. Er is gekozen voor het toepassen van lokale materialen zoals witte silarsteen (lavasteen van de nabijgelegen vulkaan Misti), houten kozijnen, metalen daken en stucwerk. Zo is in Arequipa een kleinschalig en kleurrijk, maar volwaardig ziekenhuis ontstaan met state-of-the-art technieken.

 

Dutch Health Architects succesvol

Naast EGM architecten is ook haar samenwerkingspartner binnen Dutch Health Architects (DHA) - Gortemaker Algra Feenstra architecten - winnaar geworden in de categorie 'mental health'. Beide erkenningen bevestigen de leidende posities van beide architecten bureaus in de ontwerpwereld binnen de gezondheiszorg.

 

Design & Health International Academy Awards

De jaarlijks terugkerende internationale award heeft een belangrijke positie binnen het ontwerpen van omgevingen die de gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven ondersteunen en verbeteren. De International Academy for Design & Health is opgericht in 1997 door wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm, een non-profit organisatie gewijd aan de stimulering en toepassing van onderzoek naar de interactie tussen ontwerp, gezondheid, wetenschap en cultuur.

 

 

2013.07.13