Koning opent Justitieel Complex Zaanstad

Grootste en modernste gevangenis van Nederland

Koning Willem Alexander heeft het Justitieel Complex Zaanstad geopend. EGM architecten is als hoofdarchitect van het consortium Pi2, verantwoordelijk voor het ontwerp van deze grootste en modernste gevangenis van Nederland.

JC Zaanstad is gebouwd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In het nieuwe complex kunnen meer dan 1.000 justitiabelen worden ondergebracht in een huis van bewaring, gevangenis en psychiatrisch centrum. EGM ontwierp een compact, veilig en efficiënt gebouw, waarbij daglicht, uitzicht en een heldere structuur zorgen voor overzicht en oriëntatie.  

 

Het duurzame multifunctionele gebouw is 68.000 m² groot en vervangt de verouderde complexen in de regio Amsterdam en Haarlem. Het psychiatrisch centrum is al in gebruik, het huis van bewaring en de gevangenis volgen later dit jaar.

 

Voor JC Zaanstad staat het uitgangspunt ‘binnen beginnen, om buiten te blijven’ voorop. Het leven van de justitiabelen is niet langer strikt gereguleerd, ze worden ook aangesproken op eigen verantwoordelijkheid. Door de zelfredzaamheid zou de re-integratie al in de gevangenis moeten beginnen en niet pas op het moment dat de justitiabele naar buiten gaat. De teams op de leefafdelingen zijn crossfunctioneel samengesteld, waarbij medewerkers uit verschillende functiegroepen samenwerken, met een brede taakopvatting.

 

2016.06.09