Bram Middelhoek overleden

18 augustus 1923 - 17 april 2012

Op 19 april 2012 bereikte ons het droevige bericht dat Bram Middelhoek op 17 april is overleden. Bram was één van de grondleggers en naamgevers van het bureau, de M van EGM.

In 1952 trad Bram in dienst van het bureau van Joost Boks in Rotterdam. Wout Eijkelenboom, (de E van EGM) werkte daar al. In die tijd maken ze beiden de studie tot architect aan de Academie voor Hoger Bouwkunst Onderricht af, die door de diensttijd in Indonesië onderbroken was.

 

Groei van het bureau

Nadat Boks om gezondheidsredenen uit de maatschap moest treden, gingen Bram en Wout samen verder. In 1974 fuseren zij met bureau Gerritse uit Dordrecht tot Eijkelenboom Gerritse en Middelhoek, later, in 1989 na de pensionering van Middelhoek en Eijkelenboom, omgedoopt in EGM architecten. Bram heeft binnen het bureau gewerkt aan uiteenlopende projecten, van de uitbreiding van Hotel Britannia in Vlissingen in 1960 tot Gevangenis De Marwei in Leeuwarden (1985-1988). In het oog springende projecten waren verder het Bouwcentrum in Rotterdam (3e en 4e fase) en twee kerken.

 

De ontoereikendheid van het bestaan

Bram Middelhoek

 

Creatiefste

Bram noemde zelf de gereformeerde kerk in Brielle ‘het creatiefste, meest spontane en volledigste werk, dat hij ooit heeft gemaakt’ (citaat uit het door Gerda ten Cate geschreven boek EGM architecten). Bram was naast dit alles voor degenen met wie hij samenwerkte een warme en stimulerende persoonlijkheid. Ook na zijn pensionering bleef hij vol belangstelling voor EGM en de EGM-ers. We denken met respect terug aan alles wat Bram Middelhoek voor het bureau en de medewerkers heeft betekend.

 

Directie van EGM architecten