Monument volledig 3D laser gescand

Werken in BIM voorkomt faalkosten bij duurzame renovatie monumentaal Gebouwl A Radboudumc

Voor Radboudumc Gebouw A kunnen architect, constructeur en installatieadviseurintegraal samenwerken aan het ontwerp binnen een BIM model. Op basis van historische tekeningen heeft EGM architecten een 3D model in Revit gebouwd waarna de constructeur en installatie adviseur in het model het ontwerp besteksgereed hebben uitgewerkt.

Revit-model als nauwkeurige weergave van historische tekeningen

De bouwkundige aannemer heeft na gunning van het project een 3D laserscan laten maken. In het inmiddels opgebouwde Revit model van EGM architecten is deze scan getoetst op afwijkingen. De uitkomst van de toets was verrassend goed en gaf slechts aanleiding tot een minimale hermodellering. Ook een pluspunt dusvoor de oorspronkelijke tekenaars en bouwers uit 1953.

Duurzame herbestemming met minimale faalkosten

Het 3D model van EGMis zo nauwkeurig dat de installateur voor het ontwerp van de installaties zoveel mogelijk gebruik kan maken van bestaande sparingen in het skelet van het gestripte gebouw.Het 3D modelleverde in combinatie met de bestaande historische 2D tekeningen voldoende inzicht in de derde dimensie om de herbestemming van het monumentale gebouw op een duurzame wijze aan te pakken. Faalkosten zijn hierdoor tot een minimum beperkt. Point-cloud.

De 3D laser scankan gezien worden als een ‘wolk van punten’ ofwel een zogenaamde ‘pointcloud’. Hierin zijn alle bestaande sparingen in de betonconstructie zichtbaar gemaakt en 3D ingemeten. Het installatieontwerp kan hierop aangepast worden zodat men geen onnodige betonboorwerkzaamheden hoeft uit te voeren. De inmetingen zijn zodanig opgezet dat het uitzetwerk in een later stadium eenvoudig uit te voeren is. PelserHartman bracht het hele pand met de 3D scantijdens de sloop volledig 3d as-built in kaart.

Healing Environment

EGM architecten is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp voor de herbestemming van het monument UMC Radboud gebouw A en maakt dankbaar gebruik van deze ontwikkeling. Er wordt veel waarde gehecht aan duurzame oplossingen voor gebouwen van historische betekenis. De 3D scan maakte het mogelijk om met zorg om te kunnen gaan met de monumentale kwaliteit van het uit 1953 stammende verpleeggebouw van architect Pieter Dijkema. De kwaliteit van de bestaande binnenplaats wordt versterkt door een glasdak dat veel licht brengt in het gebouw. Kantoren op de verdiepingen kunnen hierdoor licht, open en transparant plaats bieden aan het ‘nieuwe werken’. De dialyseafdeling op de begane grond kijkt uit op een parklandschap. Dankzij een eigen ingang kunnen patiënten hier in alle rust en in hun eigen ‘healing environment’ behandeld worden.
 

Laag energieverbruik en gezond binnenklimaat

Het nieuwe interieur is een moderne vertaling van de principes van de Bossche School. Dankzij het isoleren van de buitengevel en het verkleinen van het geveloppervlak door het overkappen van de binnenplaats kan het gebouw worden voorzien van een moderne klimaatinstallatie met een zeer laag energieverbruik. Dit levert een gezond binnenklimaat op met een maximaal comfortniveau voor de mensen die er werken of behandeld worden.