Nederland scoort hoog

Medezeggenschap patiƫnten doorslaggevend

Nederland heeft de beste gezondheidszorg van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van een Zweeds onderzoeksbureau dat het zorgsysteem in 35 landen beoordeelde.

Dit kwam naar voren in het rapport van EHCI (Euro Health Consumer Index), wat op donderdag 28 november jl. gepresenteerd werd in Brussel. Van de 1000 punten die een land maximaal kan krijgen, kreeg Nederland er 870. Daarmee laat het Zwitserland (851), IJsland (818), Denemarken (815) en Noorwegen (813) achter zich. Servië (451), Roemenië (478) en Letland (516) kregen de laagste scores.

 

Zorgaanbieders
Het onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse roemt het Nederlandse systeem onder meer wegens het hoge aantal onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders dat om de gunst van de patiënt strijdt. "De uitstekende prestaties zouden nog indrukwekkender zijn met een betere kostenefficiëntie. Zolang de Nederlanders bereid zijn voor dure zorg te betalen, gaat het goed", schrijft het onderzoeksbureau.

 

Geheime wapen
De studie zegt dat het geheime wapen van Nederland is dat operationele beslissingen op het gebied van gezondheidszorg niet door politici, maar door medische vakmensen worden genomen met medezeggenschap van patiënten. Het toonaangevende onderzoeksbureau vergelijkt elk jaar de gezondheidszorg in Europa. Nederland is het enige land dat in de top drie van de ranglijst staat sinds het vergelijkingsonderzoek in 2005 voor het eerst werd gehouden.

 

Bron: Health Power Houseen ANP