Nieuw business model voor architecten

EGM participeert in FuturA onderzoek ter versterking van de rol van de architect in de waardeketen

EGM architecten wil met het FuturA-project een bijdrage leveren aan de branche om beter in te spelen op veranderende marktomstandigheden als gevolg van de economische crisis. Het onderzoek ‘FuturA’ (Future Value Chains of Architectural Services) bekijkt nieuwe verdien- en organisatiemodellen voor de architectenbranche. Zij werken hiervoor samen met de BNA, De Zwarte Hond, IAA Architecten, JHK Architecten, Rothuizen Architecten, Ballast Nedam, Havensteder en Rijksgebouwendienst.

Nieuwe verdien- en business modellen

Architecten moeten meer kunnen dan alleen maar ontwerpen. Ze moeten zich nieuwe rollen kunnen aanmeten om op een gezonde manier in de huidige en toekomstige markt te kunnen blijven opereren. Bijvoorbeeld internationaal zaken doen, nieuwe producten ontwikkelen of gecompliceerde processen begeleiden zijn onderwerpen die niet tot het traditionele pakket van competenties van een architect behoorden. FuturA gaat het toekomstige speelveld van architecten in kaart brengen, om hen te helpen hun plek te vinden in de nieuwe relatie met opdrachtgevers, aannemers en eindgebruikers.

 

Het door NWO goedgekeurde onderzoek FuturA ging op 1 november 2013 officieel van start en past bij de koers van de BNA om de rol van de architect in de waardeketen te versterken. Het voorstel is eind 2012 ingediend in het kader van het topsectorenbeleid van het Kabinet voor de creatieve industrie. De tussenresultaten en conclusies van het onderzoek worden gedeeld met BNA-bureaus. Behalve een onderwijsmodule voor aankomende studenten gaat FuturA nieuw lesmateriaal opleveren voor het professionaliseren van bestaande architectenbureaus.