Officiele opening wooncomplex Loevestein Haarlem

Opening wooncomplex Loevestein Haarlem

Woensdag 8 oktober werd het nieuwe wooncomplex aan de Hugo de Grootstraat in Haarlem officieel geopend. Wethouder J. Nieuwenburg onthulde de naam van het gebouw: Loevestein, een verwijzing naar het leven van Hugo de Groot.

De niewbouw bevindt zich in Meerwijk, een wijk in het Haarlemmer stadsdeel Schalkwijk. Het complex bestaat uit 36 ruime appartementen, waarvan 18 driekamer appartementen voor de vrije verhuur en 18 aangepaste appartementen voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze ruime tweekamer appartementen zijn eenvoudig om te bouwen tot reguliere driekamer appartementen. Op de begane grond bevindt zich een gemeenschappelijke ruimte met een terras, een kantoorruimte en een fietsenstalling.

Binnen Meerwijk neemt de locatie een bijzondere plek in. Het gebouw ligt op één van de hoeken van de interne rondweg die de wijk ontsluit. De locatie wordt begrensd door de Erasmuslaan, de Martin Luther Kinglaan en de Hugo de Grootstraat.

Omschrijving

Het gebouw bestaat uit een massief en een transparant gedeelte. Het massieve deel is opgebouwd uit metselwerk vlakken met daartussen verspringende kozijnen. De vlakken worden ingevuld door vier soorten baksteen die qua kleur op elkaar lijken, maar van structuur verschillen. Door de doorlopende knipvoegen worden de vlakken duidelijk omlijnd. De kozijnen in het massieve deel zijn van hout. De twee onderste transparante lagen zijn voorzien van aluminium puien. De galerijgevels en dichte schijven op de begane grond zijn bekleed met hout in horizontale richting.