Ontdek de campusontwikkelingen en O2

Zicht op Amsterdam vanuit een verrassend perspectief

Op zondag 22 juni 2014 stelt de Vrije Universiteit haar nieuwe OZW gebouw open voor geïnteresseerde bezoekers. De top van het gebouw biedt een panoramisch uitzicht op de VU Campus en de Zuidas. Hier worden tijdens de Dag van de Architectuur verschillende activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, een tentoonstelling over campusontwikkeling en presentaties over het Nieuwe Universiteitsgebouw en het O|2 Labgebouw.

Team Campusontwikkeling VU en de ontwerpteams van de architectenbureaus EGM architecten en Team V Architectuur zijn aanwezig om de campusontwikkeling en de ontwerpen van de twee uitgelichte gebouwen toe te lichten. Jeanne Dekkers is aanwezig om rondleidingen in het OZW gebouw te verzorgen. De tentoonstelling over de campusontwikkeling is vrij toegankelijk en zelfstandig te bekijken. Uiteraard staan de teams ook hier klaar om meer achtergrond informatie te geven.

O|2

Het O|2 is het nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. Strategisch gelegen aan de Zuidas, wordt O|2 de intermediair tussen de vernieuwde campus van de VU en het VU medisch centrum. Het gebouw is bedoeld voor biomedisch en biochemisch onderwijs en onderzoek. Diverse onderzoeksgroepen van de VU en het VUmc die samenwerken op het gebied van Human Health and Life Sciences, zullen er hun thuis krijgen. In totaal zal er 33.000 m2 bruto vloeroppervlak worden gerealiseerd, verdeeld over 14 verdiepingen.

EGM architecten heeft het O|2 ontworpen als een compacte kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. Zo ontstaat een fascinerende ruimtelijke structuur, met spectaculaire zichtlijnen en daglicht dat diep het gebouw binnendringt. De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw, in het centrale atrium: het nieuwe meeting point van de VU. De verspringende terrassen in het atrium worden ingericht als verblijfsgebied: voor studie, werk en ontspanning. De begane grond krijgt een open invulling met winkels, horeca en onderwijszalen, waardoor het gebouw zich nadrukkelijk richt op de campus.